Посланик ДПС-а Миодраг Вуковић протеран из Русије

Посланик владајуће црногорске Демократске партије социјалиста Миодраг Вуковић задржан је ноћас на московском аеродрому "Домодедово" и депортован је првим јутрошњим летом за Тиват, уз образложење да је у Русији "персона нон грата", пишу "Вијести". Званична Подгорица упућује протестну ноту због привођења Вуковића.

Из извора блиских Вуковићу, подгоричким Вијестима је речено да је Миодраг Вуковић задржан "из политичких разлога", по неком руском федералном закону.

Налазио се у просторији на "ничијој територији" аеродрома без воде и тоалета, у којој је донедавно било више десетина људи у сличној ситуацији. Наводно му је речено да је "персона нон грата", што је термин којим државе проглашавају неког непожељном особом.

"Његово здравствено стање је лоше", рекао је исти извор.

Наводи се да су до Вуковића ноћас нешто пре поноћи дошли службеници Амбасаде Црне Горе у Москви и наводно нису ни они знали о чему се ради.

"Руски амбасадор у Подгорици се прави луд", тврдио је раније саговорник Вијести.

Наводи се да су Вуковићу "неколико припадника вероватно службе безбедности" рекли да не може даље да путује, нису му наводно дали да користи телефон, нити да га напуни. Касније је ступио у контакт са службеницима Амбасаде Црне Горе.

Вијести наводе да су, након што је дошао представник црногорске амбасаде на аеродром, коме такође нису хтели да образложе зашто је Вуковић задржан, посланику ДПС-а наводно нудили да настави пут у Минск летом у раним јутарњим часовима, али је он то одбио.

"Хоћу само да се вратим кући", рекао је Вуковић.

Наводи се да му није дат никакав званични документ о задржавању од када је задржан синоћ око 19.30.

Црногорски амбасадор у Москви Игор Јововић наводно је ступио у контакт са руским колегом у Подгорици Сергејом Грицајом, који је рекао да "не верује да се то дешава" и да не може ништа да уради поводом тога "јер је сад касно".

Вуковићу су одузели пасош и речено му је да ће му га вратити на уласку у авион.

Он је као представник Скупштине Црне Горе са још једним сарадником путовао у Минск на парламентарни скуп Централноевропске иницијативе. И његов сарадник је остао у Москви, али није задржан.

Министарство спољних послова Црне Горе у међувремену је навела да од Москве очекује да се утврде праве чињенице и разлози у вези са привођењем и депортацијом Вуковића.

Коментаришући депортацију црногорског посланица, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова навела је да је Вуковићу улазак у ту земљу забрањен као одговор на санкције ЕУ против Москве којима се Црна Гора прикључила. 

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара