Заев: За Македонију важно чланство у НАТО

Председник Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев Македонију види као 30. чланицу НАТО-а, с тим што је, како је рекао, претходно неопходно решити спор са Грчком око имена.

Зоран Заев је у интервјуу за подгоричку Побједу рекао да је за Македонију важно чланство у НАТО због тога што тај војни савез, посебно, како је рекао, код нас на Балкану, подразумева стабилност, безбедност и неповредивост граница.

"Поред тога, НАТО је гаранција раста економије, економског развоја, дотока страних инвестиција. Најзад, да је Македонија била чланица НАТО, диктаторски режим Николе Груевског, заједно са својим спонзорима, не би се усудио да изазива кризе и нереде какве смо, нажалост имали прилике да гледамо последњих неколико година", рекао је Заев.

Говорећи о томе како ће Македонија решити спор са Грчком, због којег је блокирана у НАТО интеграцијама, Заев је рекао како верује да ће дијалогом две владе, које ће уважити македонски идентитет, дигнитет и понос, доћи до решења тог вишедеценијског спора.

"У томе ће нам, надам се, помоћи опозиција, али и грађани Македоније које ћемо, ако то буде неопходно, позвати да на референдуму одлуче о имену државе у којој живе. Као што знате Грчка је промену имена Републике Македоније поставила као услов нашег уласка у НАТО", рекао је Заев. 

"Искрено не разумем шта се то од нас очекује. Да се изјаснимо као Марсовци?! Македонци смо и не можемо бити ништа друго. Узгред, подсећам вас да су нашу земљу 123 државе света признале под именом Република Македонија", каже Заев.

Баш зато је, каже, сигуран да Македонија уз помоћ грађана, опозиције и међународне заједнице ускоро решити спор са Грчком.

То ће им, додао је Заев, омогућити да следе пример Црне Горе и постану 30-а по реду пуноправна чланица НАТО.

број коментара 0 Пошаљи коментар