Тиранска платформа, шта траже Албанци из Македоније

Три најзначајније албанске партије у Македоније договориле су 7. јануара заједничку платформу за преговоре о новој влади.

Документ, назван још и "Тиранска платформа", изазвао је низ контроверзи због чињенице да су се лидери албанских странака претходно састали у Тирани под покровитељством премијера те земље Едија Раме. Документ објављујемо у целини:

Ми, представници албанских политичких странака у Македонији: Демократска унија за интеграције, Коалиција Беса, Алијанса за Албанце (Демократска партија Албанаца);

Поштујући слободну и демократску вољу коју су албански бирачи испољили на ванредним парламентарним изборима 11. децембра 2016. године;

У духу Охридског споразума, демократије и потребе да се испуне нормативне обавезе које проистичу из уставних амандмана;

Афирмишући заједничке програмске и стратешке оријентације Албаанаца и свих грађана Македоније;

Привржени напретку и дугорочној стабилности Македоније;

Вођени заједничким опредељењем за мир, стабилност, безбедност, међунационалну кохабитацију, у духу једнакости и достојанства, у складу са европским и међународним конвенцијама, религијском хармонијиом и сарадњом у земљи и региону;

Одлучни, без алтернативе, за интеграцију у НАТО и Европску унију;

Слажемо се о међусобној подршци заједничној политичкој агенди која предвиђа постизање следећих циљева током следећег, или било којег наредног, мандата владе:

1. Постизање пуне равноправности, у складу са Охридским споразумом и Уставом

• Стриктно спровођење мултиетничког принципа у Уставу Републике Македоније, у којем ће Албанци бити признати као државотворно становништво. Подршка било којој законској уставној иницијативи која јача етичку једнакост албанске популације.

• Постизање пуне језичке једнакости, употребу албанског језика на свим нивоима власти и гаранције о употреби тог језика као основног уставног права. Устав Републике Македоније треба да дефинише да су "македонски језик и његово ћирилично писмо и албански језик и његово писмо званични језици Републике Македоније".

• Свеобухватна расправа о застави, химни и држаним симболима Републике Македоније, тако да државни симболи одржавају мултиетничко друштво и етничку једнакост.

• Усвајање Резолуције у Парламенту Републике Македоније којом би се осудио геноцид над албанским народом у Македонији од 1912. до 1956. године.

2. Постизање економске једнакости и друштвене стабилности, посебно кроз једнак регионални развој

• Успостављање новог механизма, у форми државних комитета за финансирање општина, усмерених ка праведнијем доношењу одлука о државним фондовима у корист општина.

• Формирање Министарства за политички систем и односе међу заједницама, као тела одговорног за права заједница и интензивирање економског и друштвеног развоја у запостављеним подручјима.

• Постизање једнаке заступљеностима у безбедносним службама, војсци, обавештајним службама и судству.

• Постизање једнаког представљања на свим нивоима власти, као и државним агенцијама и друштвеним предузећима.

3. Јачање владавине права, као претпоставке за напредак у евроатлантским интеграцијама.

• Спровођење реформског плана, у складу са споразумом из Пржина, Прибеовим препорукама, Хитним приоритетима реформи које је предложила Европска комисија, као и препорукама Дијалога о придруживању са ЕУ.

• Подршка непристрасном раду Специјалног тужилаштва, без политичких и етничких предрасуда.

• Расветљавање случајева и судских поступака "Сопот", "Бродец"м "Монструм" и "Куманово" преко истражних комитета, или незавосног међународног тела.

4. Стварање духа поверења у функцији добрих међуетничких односа, као кључне претпоставке политичке стабилности земље.

• Афирмативне мере како би се обезбедило финансирање албанских културних институција на локалном и националном нивоу.

• Формирање централне институције за усавршавање језика заједница, укључујући обуку преводилаца, уредника и лектора.

5. Решавање проблема имена, у сагласности са европским вредностима и начелима међународног права.

• Усвајање Заједничке обавезујуће резолуције у Скупштини Републике Македоније која ће обавезати Владу Македоније да ради активно у циљу решавања спора око имена.

• Укључивање Албанаца у радне групе за директне преговоре са Грчком.

6. Добри односи са суседима

• Укључивање Албанаца у радне групе за директне преговоре са Бугарском.

• Сарадњу са Косовом и Албанијом око интегрисаног управљања границама.

• Отварање нових граничних прелаза.

7. Брза интеграција у НАТО и Европску унију.

Постизање горе наведених тачака отвориће пут Македонији ка интеграцији у НАТО и отворити преговоре о чланству у ЕУ.

Постизање ових циљева биће надгледано преко успостављања Округлог стола албанских парламентарних странака.

Округли сто албанских парламентарних странака ће функционисати на принципу ротације и служиће као платформа за хармонизацију политичких акција и транспарентну комуникацију са међународним партнерима Македоније, тражећи превасходно подршку ЕУ и међународних институција.

Округли сто ће утврдити рокове за постизање горенаведених циљева, у сагласности са законима и Уставом Републике Македоније.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(недеља, 30. апр 2017, 20:33) - Vasilije [нерегистровани]

jedinstvena makedonija

Neka Nemci i Amerikanci to urade kod sebe .Nemci da daju Turcima sva prava i burke.A Amerikanci Crncima i Indijancima sva prava i jezik i pismo.toliko druzebriznici.

(недеља, 30. апр 2017, 11:08) - DAVOR [нерегистровани]

Sporna tacka 7

Svi ovi zahtevi iz platforme bi prosli neopazeno i verovatno bi ih prihvatio i VMRO uz neke izmene i puno nacionalisticke demagogije da nije tacke 7. Zar nije Gruevski iz prve priznao Ksovo? Sto je uradio na insustirabje i zahtev DUI bez ijakve zadrske. E kod tacke 7 je vec doslo do toga da se dugovi vracaju stranom sponzoru kao sto je bio slucaj i u Crnoj Gori.

(недеља, 30. апр 2017, 10:06) - Aotearoa [нерегистровани]

Obicna demagogija !

@ Suprotno Oh, znaci inicijativa (inace tako se pravilno kaze) za platformu, je upravo vrlo pozitivna za Republiku Makedoniju i ona treba da bude cak i zahvalna, sto ce pomocu nje moci resiti jedan veliki problem koji ima sa svojim susedom !?

(недеља, 30. апр 2017, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Stanovništvo

Možemo da pričamo šta hoćemo, ali oni su uvek imali jasan plan, da se rađaju 5 puta više nego i Srbi i Makedonci. Sada je teško reći 'ovo je moja država?, ako nas nema. Zato plaćamo zabludu o jugoslovenskom bratstvu i nonšalantno prihvaćanje njihovog množenja i da je ovo naše za sva vremena. Dokazaše Albanci da to nije tako. U Jugoslaviji su bili relativno mirni radili za budućnost, a mi smo spavali u lovorikama. Sada mogu da budu i nestrpljivi i nasrtljivi. Osećaju se jako zbog brojnosti i nerazumne politike Zapada.

(недеља, 30. апр 2017, 09:28) - anonymous [нерегистровани]

I

onda se neko cudi sto predsednik odbija da potpise,ovo je ucenjivacka platforma sa kojom Albanci preuzimaju kontrolu nad Makedonijom i njenom sudbinom,a oni ni ne kriju sta rade jasno i kordinisano pricaju o velikoj albaniji,i onda neko treba da potpise ovakav dokument,to sto Brisel pomaze na balkanu i radi je sramota,neka kod sebe uvode da manjine menjaju zastave,ime drzava i ostale stvari,i nek im daju glavnu rec i svoje fotelje,Makedonija je nazalost samo jos jedna zrtva njihove karakondzula politike za balkan.

(недеља, 30. апр 2017, 09:26) - dobro jutro [нерегистровани]

albanci u cg

u cg albanci samo u ulcinju cine vecinu ,albance nikad nije ni zanimala siromasna i kamenita crna gora ,oni su se sirili u pitome krajeve kosova metohije ,makedonije i td

(недеља, 30. апр 2017, 08:20) - Protivnik lupanja! [нерегистровани]

U CG živi 31.000 Albanaca,

što je oko 5% ukupnog stanovništva od 623.000!(Za:"Mislim da nije sledeća CG jer tamo ima jako malo Albanaca.")

(недеља, 30. апр 2017, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

Integrisano

Najvise mi se svidja ono oko: "...integrisanog upravljanja granicama" s Kosovom i Albanijom. To je velika Albanija, s tim sto sad ne ide pola Makedonije u nju, vec citava! Problem nije sto Albanci to rade, vec sto se Ameri i Eu prave da to ne vide.

(недеља, 30. апр 2017, 07:12) - anonymous Lala [нерегистровани]

Divota,

Menjanje zastave , verovatno će dodati crnog orla a nije sigurno da će i ime ostati nepromenjeno pošto će i himnu da menjaju .

(недеља, 30. апр 2017, 05:57) - anonymous [нерегистровани]

Genocid

Genocid nad Albancima 1912-1956? Stvarno? E pa svaka cast Makedoncima ako se ispod ovoga potpisu...