Полиција избацила изгреднике са представе Оливера Фрљића у Сплиту

Контроверзна представа режисера Оливера Фрљића "Наше насиље и ваше насиље" у Сплиту почела је тек после полицијске интервенције, пошто су присталице десничарских странака вређале публику и учеснике. Акцији специјалаца претходио протест праћен звуцима песама Марка Перковића Томпсона и бројним увредама упућеним режисеру и Министарству културе те државе.

Припадници специјалних снага хрватске полиције избацили су из сале сплитског ХНК присталице "праваша", чиме је окончана вишечасовна драма око одигравања контроверзне представе "Наше насиље и ваше насиље" режисера Оливера Фрљића.

Присталице "праваша", уз звуке песама Марка Перковића Томпсона, окупиле су се испред сплитског позоришта три часа пред почетка представе и жестоко вређале Оливера Фрљића и хрватско Министарство културе, које је делимично финансирало тај пројекат.

Учесници протеста су се, затим, постројили испред сплитског позоришта покушавајући и физички да спрече људе да уђу и гледају представу, али су касније одустали од такве намере, рекавши да су и сами "купили карте за представу како би се сами уверили о чему се ради".

Ипак, у сали су вређали гледаоце и певали усташке песме, па их је полиција избацила из сале.  

"Праваши" су полицији добацивали: "Јесте ви Хрвати, ха?", "Јел' тебе ово не вређа?" И грађанима који су улазили на представу такође су упућиване увреде. Представа је почела са двадесетак минута закашњења, односно тек када су специјалци учеснике протеста избацили из сале ХНК.

Представа "Наше насиље и ваше насиље" инспирисана је романом Петера Вајса "Естетика отпора", а на сајту Хрватског народног казалишта у Ријеци означена је као "ауторски пројекат високог ризика".

"Представа 'Наше насиље и ваше насиље' широм отворених очију посматра Европу наивно затечену избегличком кризом, Европу која спремно заборавља на своју колонијалну прошлост док једнако тако спремно и са искеженим зубима затвара границе хиљадама оних који беже управо пред последицама европске и америчке политике", пише у опису представе.

Представа обилује експлицитним сценама, укључујући сцене силовања и голу жену с хиџабом на глави.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара