Патријарх Иринеј: НДХ у Јасеновцу нанела рану српском народу, а свом љагу

Патријарх српски Иринеј изјавио је у Доњој Градини да је Независна Држава Хрватска злочинима у усташком логору Јасеновац српском народу нанела рану која никада неће бити исцељена.

"Они који су нанели ту рану, и свом народу нанели су љагу коју историја неће моћи оправдати", казао је Иринеј, додавши да је посебно трагично да је злочине у Јасеновцу одобравала, а и подстицала Католичка црква.

Наводећи да је у Доњој Градини "земља обливена крвљу" невино страдалих у Другом светском рату, он је истакао да се српска стратишта простиру од Велебита преко Јадовна до Јасеновца, у којима су страдали они чија је једина кривица била што су припадали другом народу и својој вери.

"Поруку коју су нам оставили они који су страдали је да чувамо своју веру, а са њом да чувамо своје јединство, да будемо сједињени и уједињени у добру за све људе добре воље", истакао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, "само уједињени и сједињени у добру можемо опстати као народ".

"Посебно нас забрињава што и данас чујемо неке повике, неке изјаве које су равне апокалиптичким данима нашег народа. Надамо се да ће добра страна света који живимо победити", истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј и владика бањалучки Јефрем претходно су служили парастос за српске јасеновачке жртве на гробном пољу "Храстови", а потом су молитве за страдале Јевреје и Роме одржали представници јеврејске и ромске заједнице.

У Доњој Градина одржана је комеморација поводом Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац, којој су присуствовали највиши званичници РС, представници Владе Србије, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, припадници Војске Србије, представници међународне заједнице у БиХ, Јеврејске заједнице у БиХ, потомци јасеновачких жртава и многобројни грађани.

Логор Доња Градина формиран је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

Доња Градина је била једно од највећих стратишта јасеновачког логора где је убијено стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. апр 2017, 02:14) - anonymous [нерегистровани]

E dragi mj Patrijarhu,-

Nije  rana u pitanju, nije vam dobra procena, jer svaka rana najcesce I zarasta.- Ovde je u pitanju Ubistvo, a ne ranjavanje. Mnogi bez I trunke krivice su  pobijeni, jer cilj im je bio unistiti! Tako morate "videti" stvar da bi mogli adekvatno I komentarisati.. Jedno je iz "samilosti', a drugo je adekvatna osuda za odredjeno delo, ali.....

(недеља, 23. апр 2017, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

Pokoj dusama njihovim

Neka je veciti pokoj svima koji nevino stradase pod kamom zlikovaca.

(недеља, 23. апр 2017, 14:24) - Гринзборо [нерегистровани]

Грачаница

Свака част Патријарху, заиста добар говор!