Рама: Неки националисти желе Албанију уједињену са Косовом

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да, "ако перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искључи уједињење Албаније и Косова".

Рама је, у интервјуу за бриселски Политико, рекао да "неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом".

Еди Рама је истакао да то није његова жеља, али да је "могућа опција у случају затворених врата ЕУ".

Истакао је да је једини начин да се одрже мир и сарадња на Балкану да европска перспектива остане јасна, и да емоције према Унији остану позитивне.

"Нико не жели да тражи мале савезе, сви желе у велику унију. Али ако нема наде, нема перспективе, нема места, онда, наравно, мали савези могу да се догоде", објаснио је Рама.

Упозорава да би "одустајање од даљег ширења ЕУ водило ка дестабилизацији читаве Европе".

Рама је указао да би "Босна и Херцеговина и Македонија биле посебно рањиве ако би се поново отворило питање граница".

"Уколико би Балкан полудео, због обустављања проширења Уније, грађани Европе би доживели ноћну мору и регион би постао сива зона у којој би други актери имали јачу улогу од Брисела", упозорио је Рама.

Нагласио је да постоји проблем у схватању, недостатак визије и неразумевање да је региону потребна Европа, али и да је Европи потребан Балкан.

Каже да "не види нови рат у региону као први сценарио, али додаје да смиривање тензија веома зависи од ЕУ и САД".

Подршка чланству у ЕУ у Албанији и другим земљама региона остаје високо, како каже, и поред растућег скептицизма у Србији и Македонији.

Рама истиче да, и поред проблема, ЕУ остаје нека врста "магије" за Западни Балкан, као што је била за земље осниваче после Другог светског рата и наводи регионалне лидере да више сарађују.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 18. апр 2017, 21:39) - DDanonymous [нерегистровани]

Zavisi ko zeli "Veliku Albaniju"?

Ako Albanci zele "Veliku Albaniju" onda to nije problem,a ako EU i SAD zele "Veliku Albaniju" onda je stvar malo ozbiljnija ali,u svakom slucaju,nemoguca misija..

(уторак, 18. апр 2017, 15:55) - глас разума [нерегистровани]

Лаки је мало нервозан !?

Интересантна теза г. Раме у којој има пуно истине, али може се то гледати и из другог угла. Рама говори овде као човек који осећа да ће се сан о Балкану у ЕУ тешко остварити, без обзира колико то ми на Балкану желели или нежелели, просто питање је да ли ће бити те творевине у коју би требало да будемо примљени... а то сви осећају сваким даном све мање вероватним. На крају ће се морати доћи до неког епилога, по мени, ако има разума и памети Балкан треба да уређују Балканци, најбоље споразумно и договорно неком врстом консензуса. Али питање је да ли је овај господин спреман да прихвати да не буде у повлашћеном положају, већ равноправан саговорник. Морају се уважити интереси свих.

(уторак, 18. апр 2017, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Postovani gospodine Rama

Da smo svi bili mudriji sada bi imali Balkan Uniju i ziveli bi bolje od Evropske Unije sa jacim standardom to znate i sami.Nepotrebno se ulazi u konflikte jer kako znate kroz istoriju Kosovo je Srpsko to ce i ostati to nemogu promeniti niko na svetu jedni su probali 500 godina i nije im poslo za ruku .Stim zelim da kazem ako vam je stalo do vase nacije i mira koji ce vekovno potrajati onda budite zadovoljni vasom teritorijom vasom drzavom Albanijom sednimo za jedan sto i resimo jedan problem koji nije veliki ako smo iskreni tudje nije lepo otimati uz pomoz snaznijeg pa kada vam okrene ledja a to ce 100% onda ce vam biti veoma veoma lose i gradicete onda i sledecih 100 godina bunkere zar je to vase resenje za neki mir ???Mir ce biti na Balkanu kad se vrate sve stare i iskrene granice tada ce biti 1000 godina mira na ovom prostoru i svorice se iz interesa Balkanska Unija kja ce biti san svih ljudi na svetu.Ako ste za mir onda pocnite zrelo da razmisljate !

(уторак, 18. апр 2017, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Standard

Joj kako sam umoran da nam svi redom biju samare i daju lekcije. Kod nas za pojam velike Srbije se ide u HAg a kod ljih Velika albanija je normalna alternativa UE

(уторак, 18. апр 2017, 13:43) - anonymous [нерегистровани]

Биџановић

Велика Албанија = Велики рат. Једноставно.

(уторак, 18. апр 2017, 13:39) - Anonymous [нерегистровани]

Zaboravio je da kaze

Verovatno najvažniju recenicu a to je da Ako gazde(citaj: Amerikanci) to zlokobno ujedinjenje dozvole..

(уторак, 18. апр 2017, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Rama...

...na zalost Srba iz okruzenja,Srba sa Kosmeta a mozda i nekih iz Srbije ,moze to,po Medjunarodnom pravu ,suverene drzave mogu da sklapaju,bilo kakve,saveze...znaju to u Beogradu,znaju to,mada ih je puno sa sumnjivim diplomama,i u Druzini...znaju to,u Beogradu ima,kakvi su takvi su,pravnici...na zalost,Briselskim sporazumom na sta se sve ,Usmeno,pristalo...

(уторак, 18. апр 2017, 12:51) - Gastarbeiter,penzioner! [нерегистровани]

Ne zavaravajte se

Albanci uživaju veći ugled na Zapadu!

(уторак, 18. апр 2017, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

Pa sad', sta su i ciji pusti "snovi", smo vec videli, a....

.....tek cemo i videti - jos!

(уторак, 18. апр 2017, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

Samo im vi trebate

Bice Zanimljivo kako ce se taj problem resiti,znaju u evropi sa kim imaju posla