Рама: Неки националисти желе Албанију уједињену са Косовом

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да, "ако перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искључи уједињење Албаније и Косова".

Рама је, у интервјуу за бриселски Политико, рекао да "неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Косовом".

Еди Рама је истакао да то није његова жеља, али да је "могућа опција у случају затворених врата ЕУ".

Истакао је да је једини начин да се одрже мир и сарадња на Балкану да европска перспектива остане јасна, и да емоције према Унији остану позитивне.

"Нико не жели да тражи мале савезе, сви желе у велику унију. Али ако нема наде, нема перспективе, нема места, онда, наравно, мали савези могу да се догоде", објаснио је Рама.

Упозорава да би "одустајање од даљег ширења ЕУ водило ка дестабилизацији читаве Европе".

Рама је указао да би "Босна и Херцеговина и Македонија биле посебно рањиве ако би се поново отворило питање граница".

"Уколико би Балкан полудео, због обустављања проширења Уније, грађани Европе би доживели ноћну мору и регион би постао сива зона у којој би други актери имали јачу улогу од Брисела", упозорио је Рама.

Нагласио је да постоји проблем у схватању, недостатак визије и неразумевање да је региону потребна Европа, али и да је Европи потребан Балкан.

Каже да "не види нови рат у региону као први сценарио, али додаје да смиривање тензија веома зависи од ЕУ и САД".

Подршка чланству у ЕУ у Албанији и другим земљама региона остаје високо, како каже, и поред растућег скептицизма у Србији и Македонији.

Рама истиче да, и поред проблема, ЕУ остаје нека врста "магије" за Западни Балкан, као што је била за земље осниваче после Другог светског рата и наводи регионалне лидере да више сарађују.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво