Сплит, ветерани туже колумнисте српског недељника "Новости"

Координација бранитељских, ветеранских и страдалничких удружења Сплита и Сплитско-далматинске жупаније поднела је хрватском Државном тужилаштву (ДОРХ) кривичну пријаву против тројице новинара и колумниста српског недељника "Новости" Бориса Дежуловића, Виктора Иванчића и Милорада Крстуловића, теретећи их за мржњу и нетрпељивост према хрватском народу и државности.

"Ова тројица новинара су у раздобљу од марта 2016. до јануара 2017. у низу текстова изразили отворену нетрпељивост и мржњу према хрватском народу, идеји хрватске државности, као и према симболима Републике Хрватске и националним празницима", рекао је Иван Турудић, председник жупанијске подружнице Хрватског друштва логораша српских концентрационих логора, на конференцији за новинаре у Сплиту, преноси Хина.

Према његовом мишљењу, таквим понашањем тројице поменутих новинара недељника Новости остварена су "сва битна обележја кривичних дела јавног подстицања на насиље и мржњу, као и повреде угледа Републике Хрватске".

"Стога смо били присиљени да поднесемо кривичну пријаву Жупанијском државном тужилаштву и затражили да се предузму све законом предвиђене радње и да се против осумњичених пред надлежним судом покрене одговарајући кривични поступак", истакао је Турудић.

Он тврди да му је жао што одговорни у ДОРХ-у, "који промптно реагују по службеној дужности кад је у питању подизање оптужница и прогон хрватских ветерана, а на оваква (не)дела уопште не реагују", већ, по њему, благонаклоно пред очима државе посматрају ове девијације и на тај начин и "пасивно учествују у блаћењу хрватске државе, хрватског народа, односно симбола хрватске државности за које су хрватски ветерани и хрватски народ поднели неизмерну жртву".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара