Телеграф: Москва планирала убиство Ђукановића

Државни удар на дан парламентарних избора, током којег је планирано заузимање зграде Скупштине и убиство прозападног лидера, водили су руски обавештајци уз подршку и благослов Москве, како би саботирали план Црне Горе да се учлани у НАТО, наводи се у тексту британског "Телеграфа".

План је спречен само неколико сати пре него што је требао да буде спроведен у дело, а требао је да изазове крвопролиће и уведе земљу у немире у предвечерје њеног учлањења у НАТО, преноси Радио-телевизија Црне Горе.

Све се то догађа док руски министар спољних послова Сергеј Лавров оптужује НАТО да је "институција из Хладног рата", чије ширење у последњих 30 година води ка тензијама без преседана у Европи.

"Покушај државног удара у Црној Гори планираног за 16. октобар прошле године био је несумњив пример растуће агресивне кампање мешања у послове Запада", рекао је Телеграфу неименовани извор из британске владе.

Лист наводи да су британски шеф дипломатије Борис Џонсон и његов амерички колега Рекс Тилерсон прошле недеље на свом првом сусрету разговарали о дешавањима у Црној Гори.

Телеграф подсећа да су на потерници Интерпола двојица руских држављана, за које црногорске власти тврде да стоје иза планираних напада.

"Њих двојица су месецима надгледали регрутовање и опремање мале групе српских националиста који су, прерушени у полицајце, требали да изврше напад на зграду црногорског парламента и убију тадашњег премијера Мила Ђукановића", истиче се у тексту.

Кремљ је демантовао било какву умешаност, а црногорски тужилац није оптуживао руске власти, већ је за све оптужио руске националисте. Проруска опозиција у Црној Гори тврди да је цео случај изрежиран, наводи Телеграф.

Али, како напомиње лист, британске и америчке обавештајне агенције су позване да помогну властима у Црној Гори да расветле цео случај и прикупљени докази упућују на то да су умешани високи руски званичници.

"Шифровани телефонски разговори, преписке преко мејлова и искази сведока сарадника сада су део истраге у склопу које је 21 особа оптужена за покушај тероризма и урушавања државног поретка Црне Горе", пише Телеграф.

Министар одбране Црне Горе, Предраг Бошковић, рекао је за тај лист да нема сумње да је све организовано и финансирано од стране руских обавештајних званичника заједно са националистима у Црној Гори.

Извори британског листа тврде да је све планирано тако да се могу окривити националисти и лажни руски агенти, али докази су показали да је незамисливо да план није имао подршку са високог нивоа.

"Причате о завери да се поремети или свргне Влада на неки начин. Незамисливо је да све то није неко одобрио", рекао је један од извора Телеграфа.

Детаљи плана су обелодањени након што је британски секретар одбране Сер Мајкл Фелон упозорио на "промене потеза" у мешању Кремља у западним земљама током 2016. године.

Фалон је крајем октобра прошле године упозорио да Русија "очигледно тестира НАТО и Запад тражећи начине да прошири свој утицај, дестабилизује државе и ослаби Алијансу".

Москва је прошле године више пута поручила да Црна Гора треба да одустане од чланства у НАТО-у.

Москва жели да држава са 600.000 становника остане у њеној сфери утицаја или макар неутрална, а и у прошлости је веома снажно лобирала за приступ лукама на Јадрану, закључује британски лист.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара