Грабар Китаровић: У Хрватској фашизма нема, али зато у Србији...

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да "одговорно тврди" да "у Хрватској усташтва и фашизма нема, за разлику од српског парламента где 21 посланик тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг". Истиче да је Хрвaтска настала "из борбе синова усташа и партизана", додајући да се"не треба заваравати да ће мир и стабилност на овим просторима владати вечно".

"Ако погледате и састав хрватског Сабора, нема ниједне парламентарне странке која заступа неку фашистичку или експанзионистичку политику.

"За разлику од тога, у српском парламенту имамо 21 посланика који тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг. И зато је чак и њихов председник на једном скупу у Сарајеву изјавио да је то озбиљан политички проблем", рекла је Грабар Китаровићева у емисији "Иза завесе" ХРТ-а.

Рекла је да Хрватска жели да у Србији има "политичког партнера са којим ће решавати отворена питања".

"До тешких питања још нисмо ни дошли. Али, Србија треба да промени своју реторику јер никоме не помаже. Увек сам за конструктивни приступ, нећу се враћати у прошлост, Хрватска је победила у Домовинском рату, 'Олуја' је била легитимна операција, Србија то неће да призна, али можемо да идемо даље у нашим односима", поручила је Грабар Китаровићева.

Каже да се "реално гледајући, Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава".

Говорећи о празнику РС, председница Хрватске тврди да "Република Српска није настала 9. јануара (1992), већ на основу Дејтонског споразума".

"Цео тај датум је не само велики фалсификат него опет провокација и један велики мит који се ствара", сматра Грабар Китаровићева.

Напомиње да је (председник РС) Милорад Додик најавио референдуме који би могли да даље дестабилизују БиХ.

"Међународна заједница је реаговала, али не довољно чврсто, и ту су моји напори у међународној заједници да се обрати пажња на БиХ. Треба да се направи нешто добро, унапред спрече потенцијални сукоби било каквих размера", рекла је хрватска председница.

Изјавила је и да је током недавне посете САД, за коју тврди да је била службена и радна, са новоизабраним америчким председником Доналдом Трампом разговарала "о односима са суседним државама" Хрватске.

"Разговарали смо о одредницама Трампове спољне политике, о томе како Хрватска у њима може и мора да нађе своје место, о нашим ставовима у отвореним питањима у суседству и о односима са суседним државама и њиховим интеграцијама", навела је хрватска председница.

Грабар Китаровићева каже да је "схватила да политика Трампове администрације неће сматрати простор југоистока Европе и Хрватску као један од својих великих приоритета јер ту нема рата и нема турбуленције".

"Фокусираће се на Сирију, на Ирак, Иран, на односе с Русијом и због тога је нужно упорно стављати нагласак на простор југоистока Европе. Јер ако САД и ЕУ изгубе фокус, постоји велика вероватноћа да ће се и даље компликовати односи међу државама и да ће се процес приступања чланству ЕУ и НАТО-у нама суседних држава још више успорити", оценила је хрватска председница.

Додала је да Хрватска "мора да се позиционира као саговорник, као суседна држава која може да ради на стабилности и безбедности у региону".

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво