Иванов мандат за формирање владе поверио Груевском

Македонски председник Ђорђе Иванов изјавио је да ће поверити мандат лидеру конзервативне ВМРО-ДПМНЕ Николи Груевском да формира нову Владу, преноси Ројтерс. Груевски има 20 дана да формира кабинет. ЕУ очекује брзо нову македонску владу.

На недавно одржаним парламентарним изборима коалиција ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51, СДСМ 49, ДУИ 10, БЕСА пет, Савез Албанаца три, ДПА два мандата.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски рекао је да ће његова партија формирати Владу, али не по сваку цену.

Он је за данашње издање листа Дневник казао уколико се та партија "заглави" у разговорима са другим партијама око формирања коалиције, вратиће мандат председнику.

"Покушаћу да формирам Владу. Ако се руководимо установљеним принципима, требало би да могу да формирам владу. Уколико се ти принципи наруше, све је могуће", рекао је Груевски и додао да ће предложити странци албанске националне мањине ДУИ да формирају владајућу већину.

"Уколико ДУИ одлучи да формира коалицију са СДСМ, другом странком по броју освојених гласова, са странком која је изгубила изборе, то ће створити нову политичку традицију и нову праксу у Македонији", рекао је Груевски.

Мандатар треба да у року од 20 дана достави Собрању програм и представи чланове владе.

Уколико то не успе, понавља се поступак, тако што мандат добија представник странке која је друга по броју освојених мандата.

Европска унија поновила је да очекује брзо формирање нове владе у Македонији, изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич.

"У овом тренутку, помно пратимо ситуацију. Као што смо раније рекли, радујемо се брзом формирању нове стабилне владе, у оквиру конституционалних рокова", казала је Кончијачич на брифингу, преноси агенција МИА.

Она је навела и да ЕУ мора да види хитну имплементацију реформи у области правосуђа и наставак имплементирања претходно договорених политичких договора.

"У том контексту, наставићемо да подржавамо Македонију у процесу евроинтеграција", додала је она. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије