Грабар Китаровић: Канонизација Степинца није усмерена против српског народа

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је приликом сусрета с васељенским патријархом Вартоломејом да канонизација Алојзија Степинца није уперена ни против једног народа, а посебно не против српског народа.

У разговору с васељенским патријархом Вартоломејом који борави у Загребу, Колинда Грабар Китаровић је изразила поштовање према свим жртвама и осудила било какве покушаје ревизионизма, али и истакла важност канонизације кардинала Алојзија Степинца, наведено је у саопштењу.

"Треба учити од историје, али гледати у будућност и зато нису добре манипулације с бројкама жртава које су се и данас могле чути у Јасеновцу", рекла је Грабар-Китаровић у разговору с васељенским патријархом, наводи се у саопштењу прес службе хрватске председнице.

Грабар-Китаровић и васељенски патријарх, како се у саопштењу додаје, сложили су се о важности дијалога као начина за решавање проблема и сукоба, као избегавања ратова и крвопролића.

"Посебно су нагласили важност међуверског дијалога у време када смо суочени с растућим екстремизмом, радикализмом и искривљавањем вере", наводи се у саопштењу и додаје да је васељенски патријарх упутио Хрватској најбоље жеље и благослов за мир, стабилност и благостање.

Патријарх васељенски Вартоломеј и српски патријарх Иринеј служили су данас, другог дана посете Српској православној цркви у Хрватској, литургију страдалима у усташком логору Јасеновац и посетили спомен подручје логора.

На литургији у православној цркви у Јасеновцу Вартоломеј је рекао да су древни српски православци и јасеновачки новомученици хероји и свеци целога православља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије