Цвијановић: Савет за спровођење мира у функцији бошњачке политике

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић је, реагујући на изјаву амбасадора Управног одбора Савета за спровођење мира о референдуму о Дану Републике, рекла да није први пут да је тај савет у функцији бошњачке политике. Додаје да не памти да је икада дефинисао било какве ставове који су били непристрасни и добри за све у БиХ.

Жељка Цвијановић је, у реаговању на одлуку Савета за спровођење мира, навела да је на исти начин функционисао и високи представник "доносећи годинама одлуке унапред наручене од стране политичког Сарајева, улавном кратковидне и штетне по унутрашње односе у БиХ".

"Зато се с правом може рећи да су високи представник и Савет за спровођење мира, ако не више, онда барем подједнако криви као и домаћи политичари за неуспех и дефиците које показује БиХ", рекла је Жељка Цвијановић.

Премијерка је додала да "након њихових катастрофалних потеза и експериментисања са БиХ, неизбалансираног и необјективног односа и затварања очију пред реалношћу, данас као резултат имамо БиХ са много мање унутрашње кохезије, а много више безбедносних ризика".

"Они су ти који годинама крше и ломе демократију у БиХ и веома често онемогућавају исту ту БиХ да почне да дише користећи оба плућна крила. Они заједно са политичким Сарајевом прекрајају уставну структуру БиХ, по правилу на штету Републике Српске. Апсурдно звучи кад Савет за спровођење мира подсећа на обавезу извршавања обавеза Уставног суда БиХ у земљи у којој је преко 90 таквих одлука остало неизвршено, махом у кантонима и Федерацији БиХ, а да се они због тога нису ни једном почешали по глави", рекла је премијерка Српске.

Нагласила је да се одлуком о одржавању референдума о Дану Републике не крши Дејтонски споразум, да референдумско питање није усмерено против било које институције, или било којег народа у БиХ, нити је сам чин референдума у колизији са Уставом и законом, већ управо супротно, он је заштићен и Уставом и законом.

"Не кршимо Дејтонски споразум, не прекрајамо границе, већ смо једноставно одлучили да се од константних напада и малтретирања бранимо демократијом, па не разумемо зашто Савет за спровођење мира прети. Грађани Српске имају право да се изјашњавају о сваком питању за које цене да је важно за њих или за Српску, и то право им нико не може одузети", истакла је Цвијановићева.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска неће повући одлуку о рефрендуму.

Реагујући на изјаву амбасадора Савета за спровођење мира у БиХ, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Душанка Мајкић је рекла да свака од изјава тог савета личи једна на другу, те да се од данашње седнице "није ни могло очекивати ништа посебно".

"Из овог сада јасно произилази да ће Република Српска завршити своје активности око референдума. Референдум ће се одржати. Сви нас позивају да се референдум не одржи, а не дају аргумент зашто не би требало да се одржи. Та дволичност страних дипломата који се понашају као да су у својој кући, а тренирају строгоћу у БиХ заиста постаје бесмислена", нагласила је Мајкићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара