Запаљена православна црква у Сарајеву

Део храма Преображења Господњег у Сарајеву запаљен је јутрос тако што је кроз прозор убачена запаљива материја, рекао је парох долачки Јадран Даниловић. Позвана је полиција и ватрогасци који су угасили ватру. Полиција Кантона Сарајево за сада не може ништа да каже о узроцима пожара. Београд, како је рекао српски шеф дипломатије, тражи хитну истрагу. У пожару није било повређених, али је направљена знатна материјална штета.

Парох долачки Јадран Даниловић изјавио је да су он и верници јутрос у 8.00 часова, приликом доласка на богослужење, осетили дим из оставе, која је у склопу цркве.

Одмах је позвана полиција и ватрогасци, који су угасили ватру.

Парох Даниловић је рекао да је у пожару причињена већа материјална штета. Полиција је обавила увиђај.

Из Министарства унутрашњих послова Сарајевског кантона за Фену кажу да је до пожара дошло у складишном простору цркве, као и да је пожар пријављен у 8.10, а угашен у 8.25.

"На жалост више пута се дешавало. Кажу да је било преко 40 напада овде. А колико ми је познато, слабо шта је од тога истражено, и из тог разлога постављене су и полицијске камере, али колико видим ни од њих нема користи, јер све оно што се дешавало пре овога, реаговали смо, звали полицију, али никада никакав извештај нисмо добили по том питању", каже парох долачки Чедомир Ђелмо.  

У међувремену, министар спољних послова Ивица Дачић затражио је хитну истрагу поводом паљења дела православне цркве у центру Сарајева, оценивши да наша држава мора да реагује око тога, али и напада у Сребреници.

"Данас је запаљена црква, односно, храм Преображења Господњег у Сарајеву. Тражимо хитну истрагу. Надамо се да се неће поновити истрага као поводом Сребренице, односно, напада и покушаја убиства премијера (Александра) Вучића", рекао је Дачић на конференцији за медије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин најоштрије је осудио покушај паљења православне цркве у Сарајеву и апеловао на власт у БиХ да брзо пронађе ко је то урадио и да примерно буде кажњен.

"Запалити било који верски објекат је страшно, а запалити православну цркву у граду у ком једва да је преостало нешто Срба након рата, говори да не желите да видите ниједног Србина више. Апелујем на политичаре у БиХ, на њихову власт, на правосудне органе, полицију, међународну заједницу, која има велики утицај у БиХ, да брзо пронађе ко је ово урадио и да брзо и примерно буде кажњен", рекао је Вулин новинарима. 

Ова црква раније је била на мети пљачкаша, а ове године у два наврата из ње су украдене иконе.

Храм Преображења Господњег у петак је прославио крсну славу у присуству великог броја верника из Сарајева, Источног Сарајева и околних места.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво