Суд у Хагу: Наставља се поступак о граничном спору Хрватске и Словеније

Арбитражни суд у Хагу одлучио је да је Словенија повредила Споразум о арбитражи с Хрватском, али да ће поступак при том суду бити настављен тако што ће бити донета одлука о разграничењу између две државе, пише словеначко Дело.

Арбитражни суд је, наиме, одлучио да процес по питању граничног споразума између Словеније и Хрватске иде даље.

"Словенија је прекршила правила арбитражног споразума, али то кршење није било толико озбиљно да оправда хрватски захтев за окончањем поступка", наводи Дело.

Лист пише и да је суд о тој одлуци већ обавестио владе двеју држава.

Словеначко-хрватски гранични спор и након 25 година остаје нерешен и то питање представља велик политички терет у међусобним односима.

Хрватска је прошле године донела одлуку о изласку из арбитраже, коју сматра неповратно компромитованом након што су лане објављени подаци који доказују незаконите контакте Јернеја Секолеца, првог арбитра који је у панел именовала словеначка влада, са службеницом министарства спољних послова у Љубљани Симоном Дреник.

Хрватска је једногласном одлуком Сабора изашла из арбитражног поступка и позвала се на одредбе Бечке конвенције о престанку важења међународних уговора.

Стални арбитражни суд (ПЦА) са седиштем у Хагу у фебруару ове године је одлучио да замрзне поступак одлучивања о граничном питању између дву земаља све док не проучи правне последице одлуке Хрватске да изађе из тог процеса.

Словенија пак са своје стране званично сматра да арбитража није прекинута, да повреде поступка која би довела до прекида арбитраже није било и да арбитри морају наставити свој рад све до коначне пресуде, пренео је портал Индекс.

Према данашњој одлуци, судије Арбитражног суда ипак су закључили како арбитража није повријеђена у толикој мери да се поступак не може наставити, а наводе и како није доведена у питање неовисност других судаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара