РС, протести без инцидената

Скупови власти и опозиције у Бањалуци завршени су без инцидената. Са митинга власти "Срцем за српску" послата је порука да је победила Република Српска, док је са протеста опозиције прочитано шест захтева упућених властима. Скупови су били одвојени тампон зоном дугом километар и по. Митинге је обезбеђивало око 2.000 полицајаца. Полиција је забранила протестне шетње.

14.50 -  Учесници протеста у Парку "“Младен Стојановић"”, после митинга упутили се у шетњу супротно од Трга Крајина, на којем је био митинг власти.

14.20 - Завршен митинг опозиције. Младен Босић прочитао шест захтева упућених властима. Неће бити одржана протестна шетња.

14.15 - Нисмо се делили када нам је било најтеже, поручио је Младен Босић, председник СДС-а на митингу опозиције. 

13.55 - На митингу опозиције говорила Соња Караџић, ћерка Радована Караџића. Раније на митингу владајућих странака говорио Дарко Младић, син Ратка Младића.

13.40 - Завршен митинг "Срцем за Српску. Стоп Издаји". Додик поручио да је победила Република Српска.

13.25 - Додик позвао окупљене грађане да се по завршетку митинга мирно разиђу и завршио говор песмом "Не може нам нико ништа".

13.15 - "Ако немамо државу немамо слободу, зато морамо да се боримо за РС, не интересују ме они који кажу да РС није држава - она је држава", поручио је Милорад Додик са митинга. 

12.50 -  На протесту опозиције отпевана химна Србије "Боже правде".

12.30 - Протест опозиције почео је у Парку "Младена Стојановића" у Бањалуци.

12.15 - Културно-уметничким програмом почео митинг власти на Тргу Крајине. У Баљалуци почела да пада и киша.

12.00 За демократски капацитет је веома важно да скупови опозиције и власти у Бањалуци протекну мирно, поручио је из Ваљева премијер Александар Вучић. То би показало нашу зрелост, рекао је Вучић за РТС и додао да је стабилност најважнија

11.55 - Полицајци направили обруч око Парка "Младен Стојановић", чиме је стављено до знања да је протестна шетња забрањена.

11.40 - Министар унутрашњих послова РС-а Драган Лукач је након састанка с Младеном Босићем рекао да протестна шетња неће бити дозвољена.

11.35 - Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Небојша Радмановић стигли на Трг Крајине у Бањалуци. Окупљени су их поздравили аплаузом. 

11.10 - Почео састанак председника СДС-а Младена Босића и министра унутрашњих послова РС-а Драгана Лукача, након чега ће бити познато да ли ће протестна шетња бити одржана. 

11.00 - Oкупљање грађана у Бањалуци. 

У Бањалуци су данас нешто после поднева почела оба најављена скупа, "Срцем за Српску-Стоп издаји!" у организацији власти, и "Ослободимо Српску", у организацији опозиције, а са бина су размењене и поруке и поздрави.

Са Трга Крајине, присталице власти су упутиле поздрав окупљенима на скупу у парку "Младен Стојановић", док су присталице опозиције такође поздравиле, како су поручили, своју браћу на Тргу Крајина.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је РС држава, да је способна да се брани демократским средствима, а да се митингом "Срцем за Српску" брани од издаје.

"Данас бранимо РС од унутрашње издаје, а издаја је кад одете у Сарајево и климате главом, кад у Сарајеву не смеш да браниш РС, кад не смеш да кажес да волиш Србију... То је издаја", рекао је Додик.

Истакао је да је РС држава, и додао да српски народ научио да је слобода једнако држава и да без државе нема слободе.

"Зато морамо да се боримо за државу, а наша држава је РС, не интересују нас белосветски хохштаплери који кажу да РС није држава - РС је држава", поручио је Додик и додао да српски народ има две државе - Србију и Републику Српску.

Додик је навео и да РС хоће мир и слободу за све, јер је српски народ кроз историју доносио слободу свима. Истакао је да РС не може бити предмет поткусуривања и нагласио да РС не жели да буде предмет прогона.

"Ми кажемо - немојте нам дирати РС, не можемо вам ништа дати од ње, јер ако дамо њу, дајемо своје срце, љубав и слободу, ако нема слободе нема ни државе", рекао је Додик и додао да Бањалука данас исписује своје најсветлије странице историје.

Додик је, коментаришући скуп опозиције, рекао да је на митингу власти седам пута више грађана, али је упозорио да им "не пада на памет" да праве инициденте.

Позвао је окупљене да се разиђу у миру, поручивши да РС није никакав реметилачки фактор, те да је данашњим скупом опоказује да је за мир и стабилност. Додао је и да је РС показала да у истом дану, на раздаљини од километра, могу да се одрже два скупа различитих политичких порука, да никоме ништа не фали и да не буде сукоба.

Наводећи да је БиХ "ровит простор" и да је изложена деловању радикалних и терористичких покрета, Додик је рекао да се муслиманима мора пренети да се зна да нису сви терористи и да треба да помогну да се изборимо против најезде тероризма која угрожава све.

На митингу власти су, пре Додика, говорили припадник дринског корпуса ВРС Милан Јоловић, Драган Ђурђевић из СРС и Петар Ђокић, председник Социјалистичке партије, који је поручио да су дошли како би спречили поделе.

"Окупили смо се због једне ствари, Републике Српске, и да покажžемо да је народ већински уз ову власт на челу са Милорадом Додиком. Дали смо да спречимо поделе и да покаžжемо да смо овде ради даље изградње Републике Српске и њене стабилности. На žжалост, једино ту поруку не чују они који су се скупили под скуте сина Алије Изетбеговића", рекао је Ђокић.

Бившšи командант специјалне јединице "Вукови са Дрине" Милан Јоловић прочитао је писмо бивšих команданата полиције и војске РС и поручио да "нико неће окренути Србе на Србе".

На митингу власти говорио је и син Ратка Младића, Дарко, дочекан великим аплаузом, а са поруком "мира и очувања РС".

"Обраћам се и вама и онима у парку Младен Стојановић да поручим да смо сви једно и да у свакој слободној земљи постоје разлике, али су опасне поделе", рекао је Дарко Младић и упозорио да они који не мисле добро очекују да ће "запалити" Српску, али не само Српску, "већ шире".

Поруке опозиције из Парка "Младена Стојановића" 

Митинг опозиције почео је интонирањем химне "Божžе правде", а потом су се на бину попели лидери опозиције Младен Босић, Младен Иванић, Бранислав Бореновић, Драган Чавић, Александра Пандуревич, Игор Црнатко...

Лидер СДС Младен Босић прочитао је шест захтева, међу којима и расписивање превремених председничких и парламентарних избора и формирање прелазне владе.

Међу захтевима опозиције, осим превремених избора и формирања прелазне владе, која би те изборе спровела, а били би одржани истовремено са локалним, у октобру, су и исплата дечјих додатака, подстицаја пољопривредицима и борачке накнаде, затим стављање ван снаге одлуку о поскупљењу електричне енергије, као и престанак давања концесија над природним ресурсима РС.

Босић је такође у име опозиције затражио да актуелна власт расветли политичка убиства и корупционашке афере, а, као шеста тачка, затражено је увођење природне управе у РТРС, како би, како је рекао, почела непристрано да извештва.

Босић је у обраћању присутнимау поручио да нико не може да подели српски народ јер се он није делио ни када је било најтеже. За оне који су данас били на Тргу Крајине, на протесту владајуће коалиције, Босић је рекао да им они нису непријатељи, већ браћа и да их је на тај протест натерала мука и страх од губитка посла. "Они су осиромашили наш народ и са њима ћемо имати посла”, поручио је Босић.

Члан Председнисдтва БиХ Младен Иванић истакао је да је данашњи скуп опозиције велика победа народа над режимом и истине над лажи. "Ово је победа нормалне средине над диктатуром и демократије над аутократијом", рекао је Иванић.

Поручио је и да грађани РС не треба да брину шта ће бити са њом. "РС је сигурна. Бранићемо је у Сарајеву на најбољи начин и ништа нећемо учинити против РС и њених грађана", нагласио је Иванић.

Председник Народног демократског покрета Драган Чавић истакао је да Бањалука нема права да трпи Додика.

Председник Напредне Српске (НС) Адам Шукало истакао је да данашњи скуп није скуп опозиционих партија, већ највећи протест народа РС, оптужујући представнике власти да пљачкају државу и да грађани томе морају да стану на пут.

Окупљенима се на том скупу обратио Горан ЖŠеховац, борац Илидžанске бригаде, који је рекао да је у његовој бригади током рата страдало 500 бораца. "Када траžимо своја права, онда нас називају издајницима, али ја питам господина Додика - заšто сте борцима укинули загарантоване пензије."

"Ми овде и они на другом месту смо на истом путу, али део њиховог руководства не мисли као ми. Скупили смо се од Новог Града до Требиња да покажžемо да се боримо за РС", рекао је Марко Павић, лидер ДНС.

Присталице и једне и друге стране почели су још од 10 сати да се окупљају носећи заставе и транспаренте попут - "Укључи мозак" на страни опозиције, док присталице власти носе оне са написима "Напред Српска", "Милорад Додик чува РС" и Срцем за Срспку. Стоп издаји".

Уочи митинга 

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је уочи митинга "Срцем за Српску-Стоп издаји!" да жели да Српском владају стабилност и мир.

"Желим да Републиком Српском владају стабилност и мир и да проблеме решавамо у институцијама, да се међусобно уважавамо и политичке разлике решавамо у институцијама Републике", рекао је Додик новинарима.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске није допустило представницима опозиције, односно Савеза за промене, протестну шетњу због могућег контакта са учесницима митинга подрšшке властима на Тргу Крајина.

Опозиција, међутим, не одустаје и о томе ће кажу одлучити након митинга. Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић је након разговора са министром полиције Драганом Лукачем новинарима рекао да су протест и шетња демократско право.

"Ни на памет нам није падало да призивамо било какве сукобе, нити контакт са учесницима контрамитинга", рекао је Иванић.

Истакао је да очекује да ће скупови протећи у најбољем реду и да неће бити нереда.

Скупови у Бањалуци нису отказани, упркос позивима и из Србије.

Српски патријарх Иринеј апеловао на обе стране да одустану од изласка на улицу и да решење проблема нађу у разговорима, лидери опозиције на то нису пристали, поручујући да би то значило одрицање од основних људских права на слободно мишљење и јавно окупљање.

И премијер Србије Александар Вучић је пре два дана упозорио да Београд располаже информацијама да у Бањалуци може доћи до немира. 

Према речима представника опозиционих странака, народни протест "Ослободимо Српску!" је заказан због незадовљства постојећим стањем у РС, укључујући проблем криминала и корупције, незапослености, гажења радничких права. 

Иако су представници власти истакли да су спремни да послушају првог човека Српске православне цркве, по свему судећи то се неће догодити јер су као услов за отказивање скупа навели да то прво мора да учини опозиција.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 14. мај 2016, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Mislim

Hvala Bogu da se zavrsilo kako treba. Naravno dugujemo zahvalnost i nasoj policiji na chelu sa g. Lukachem. Osvrcuci se unazad, ipak moram da mislim da je u svemu ovome postojalo "kukavcije jaje" koje je podbaceno Republici Srpskoj. Uvek neprijatelji pokusavaju da ubace "kosku svadje" medju Srbe kako bi ostvarivali svoje ciljeve. Svi govornici opozicije su imali neke svoje sitne ciljeve koji su samo sluzili kao manipulacija odredjenih, stranih i sarajevskih struktura. Meni je zao da pomenem ime zene koja je drzala govor sa odredjenim ciljem, govor koji joj nista nece pomoci. Mi svi nju volimo kao i njenu familiju, ali ona je posluzila odredjenim sarajevskim ciljevima. Opasni su ovi iz Sarajeva, ali mi je milo da je Banjaluka ocitala lekciju svim manipulatorima.

(субота, 14. мај 2016, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

Davno, davno

Davno zaista u Banjoj Luci nije bilo ovakvo jakog skupa kao ovaj Dodikov, stvarno, odeš čak dole na početak Gospodske ulice, i dole ljudi pjevaju iz sveg glasa. Nevjerovatno, drago mi je da je sve prošlo lijepo, drago mi je i zbog poruka koje su poslate sa Trga Krajine, ljubavi i tolerancije prema svima kao i da svima bude jasno da je Republika Srpska za nas država. Kontramiting ne bih puno komentarisao nisam bio, ali ono što se može vidjeti na slikama, rekao bih mnogo jadno

(субота, 14. мај 2016, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Испран мозак

Стање у реалном свијету је у доста другачије.Српска запада у дужничко ропство, посао се добија преко страначке књижице или личног познанства, радници у реалном сектору не уживају ни промил права која им гарантује Закон о раду, Влада нетранспарентно и бахато троши буџетски новац дајући тендере фирмама блиским страначком врху, у јавном сервису не постоји критичко мишљење према политици позиције, буџетским новцем се финансира медијска кампања по приватним медијима у Србији и РС,... Нема довољно знакова колико има критике упућене према позицији у РС.

(субота, 14. мај 2016, 15:54) - Veteran [нерегистровани]

Vrijeme je za druge

Odlazak vlasti koja je vladala Srpskom 13 godina u dva maha. Ništa drugo nego odlazak.

(субота, 14. мај 2016, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Velike podele

koje niko ne želi da vidi. Podele su vidljive i sve veće. Ovo nije ništa. Bojim se da RS predstoje jako teški dani. Podele će se produbljivati iz dana u dan. Poruke.izrečen na.današnjim protestima dokazuju jaz među Srbima.

(субота, 14. мај 2016, 15:18) - Маја [нерегистровани]

Само бих да питам представнике опозиције у Бањалуци, односно позиције у Сарајеву

да ли њима значе нешто демократски избори и резултати истих, кад је у питању воља народа?
Хвала, мислим није потребан никакав њихов одговор, јер је све јасно, као што је јасно и то ко их је платио да организују овакав митинг. Јасно као дан и ... врло жалосно!


(субота, 14. мај 2016, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Браво

каква срећа, још један др.удар је избегнут, и то замало на онај дан 13. мај показала је служба колико је успешна, одлично, што је све прошло у миру, чак је и запевао председник Додик, можда се и коло козарачко негде заиграло.

(субота, 14. мај 2016, 15:01) - Pekos [нерегистровани]

Pasos

Pa kakoti prijatelju nije jasno srbi koriste taj pasos zato stosu primorani da nisu nebiga ni pogledali svaka prisila nije dobra i mora puci

(субота, 14. мај 2016, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

Da nebi

Da nebi Vucica da na vreme upozori. On i Dodik su jedine svetle tacke na demokratskom nebu.
Kad demokratije nebi bilo uveli bih je dekretom
Samo napred

(субота, 14. мај 2016, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Pa imam pasos te drzave!

Mi Srbi u BIH imamo pasose Srbije... Zivimo san! Imamo pasose koje zelimo a i zivimo gde zelimo! Banja Luka / Republika Srpska
Zivjela Srbija!