Нова афера у Хрватској, Карамарков сукоб интереса?

Потпредседник хрватске владе и лидер најутицајније владајуће ХДЗ Томислав Карамарко најавио је да ће од надлежне комисије затражити да утврди да ли је у сукобу интереса, због афере о сарадњи његове супруге са лобистом МОЛ-а Јосипом Петровићем.

Загребачки недељник Национал објавио је да је Јосип Петровић преко своје фирме за саветовање "Перитус" готово пуне две године плаћао услуге фирми "Дримиа", у власништву Ане Шарић Карамарко.

Тезе из чланка о везама Карамарка и Петровића поткрепљене су факсимилом уговора о тој сарадњи. Уговор је склопљен 1. фебруара 2013. између Петровићеве фирме и агенције у власништву Карамаркове супруге, а тада партнерке Ане Шарић и трајао је до 31. јануара 2015.

Петровић је за услуге саветовања и медијских анализа на енергетском тржишту плаћао 2.500 евра месечно. Укупно је исплатио најмање пола милиона куна, пише Национал, а преноси портал Индекс.

"Пословање фирме моје супруге више је пута током протеклих година, искључиво с циљем стварања политичког притиска на мене лично, било мета истрага различитих државних органа попут ПНУСКОК-а, Пореске управе и различитих инспекција. Нити један од наведених државних органа у пословању тих фирми никада није утврдио ни најмању неправилност", рекао је Карамарко.

Када је реч о оптужбама за могући сукоб интереса, а због сарадње фирме његове супруге с другом приватном фирмом и то за време док није био члан владе, Карамарко је најавио да ће још данас лично званично захтевати од Комисије за спречавање сукоба интереса да детаљно истражи овај случај и о томе извести јавност.

Кармарко је још навео да је током целе своје каријере сам увек строго одвајао приватно и пословно, посебно кад је реч о осетљивим питањима од националног интереса, а то ће, каже, наставити да чини и даље.

Бурне реакције из Моста и СДП-а 

Поводом најновије афере о сарадњи Карамаркове супруге и лобисте мађарског МОЛ-а, уследила су бурна реаговања у Хрватској.

СДП-овац Гордан Марас је првом човеку ХДЗ поручио да напусти функцију, а Мостовац Миро Буљ је позвао да се утврди да ли је Карамарко у сукобу интереса.

"Карамарко одлази. ХДЗ-ов део владе треба хитно опозвати. Да ли се на овај начин продају национални интереси", написао је на свом Фејсбук налогу Марас.

Медији наводе да је извор сукоба у влади, између потпредседника Боже Петрова и Томислава Карамарка, био управо арбитража Ина-Мол, а челник Моста јавно је критиковао Карамарка због његовог пријатељства с Јозом Петровићем.

Марас, наиме, сматра да је реч о чистом сукобу интереса јер је реч о томе да је фирма Карамаркове супруге добијала новац од фирме Јозе Петровића, која је имала или има уговор са МОЛ-ом.

Истог мишљења је и Буљ из Моста који је позвао Комисију за спречавање сукоба интереса да провере премијера, потпредседнике владе Карамарка и Петрова, министре привреде и предузетништва и све остале министре, заступнике, ако имају некакву сарадњу с МОЛ-овим конуслтантнима или МОЛ-ом, који је, како је навео, отуђио хрватску ИНА-у на непријатељски начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије