Ковач: Хрватска за даље проширење ЕУ

Проширење Европске уније је до сада најуспешšнија политика Уније, а Хрватска чврсто заговара његов наставак сматрајући то својим националним интересом, рекао је хрватски министар спољних и европских послова Миро Ковач.

"Проширење је најуспешнија политика Европске уније, која је променила европски континент, претворивши га у континент мира, демократије, уважавања владавине права и људских права", рекао је Ковач у уводу на округлом столу о улози политике проширења у јачању отпорности држава у суседству ЕУ.

Ковач је на округлом столу одржаном у Државном архиву у Загребу, рекао је да се у старом делу Европе понекад може стећи утисак да је нестао интерес за проширењем Европске уније, али да "Хрватска остаје чврсти промотер њеног даљег проширења".

Ковач сматра да се доприноси ЕУ често узимају здраво за готово и да их због тога треба учинити видљивијим европском становништву, чији глас такође треба чути у формирању будућих европских политика, преноси Хина.

Округли сто под називом "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике ЕУ: Јачање отпорности и политика проширења" одржан је у оквиру припрема за израду Глобалне стратегије спољне и безбедносне политике ЕУ која ће бити објављена 24. јуна, и део је свеобухватне кампање консултовања и информисања јавности у државама чланицама о важности спољног деловања ЕУ.

Скуп је организован у сарадњи Института за развој и међународне односе ЕУ, Института за безбедносне студије, као и Дипломатске академије хрватског министарства спољних и европских послова.

број коментара 0 Пошаљи коментар