Расписани избори у Македонији, данас нови протести

Председник македонског парламента Трајко Вељановски расписао је ванредне парламентарне изборе у Македонији за 5. јун. Лидер највеће опозиционе партије СДСМ Зоран Заев поручио је раније да ће бојкотовати изборе. Македонци већ неколико дана протестују против председника Иванова због аболиције умешаних у аферу "прислушкивање". Нови протести најављени за данас у 18 часова.

Прес служба Собрања Македоније саопштила је да је Вељановски решење о расписвању избора доставио Државној изборној комисији (ДИК), која је орган за спровођење избора, као и министарствима правде и спољних послова.

Вељановски је, како се истиче, изразио уверење да ће се ванредни парламентарни избори одржати у мирној и демократској атмосфери и да ће сви грађани 5. јуна моћи да остваре своје право да гласају.

Одржавање ванредних парламентарних избора је део Договора из Пржина којим је требало да буде решена двогодишња политичка криза, али спровђене тог договора у потпуности, према мишљењу највеће опзиционе странке, омета владајући ВМРО-ДПМНЕ својим односом и злоупотребом државних институција.

Избори су прво, према Договору из Пржина, требало да буду одржани 24. априла, али су померени за 5. јун, под притиском САД и ЕУ, које су, као и македонска опозиција, сматрале да нису испуњени сви услови за фер и кредибилне изборе.

Лидер опозиције Зоран Заев истиче међутим да нису створени услови ни да 5. јуна избори буду кредибилни, јер није прочишћен бирачки списак и није спроведена медијска реформа, што је предвиђено и Договором из Пржина.

Да постоји проблем око датума избора последњих дана је оценила и највећа албанска партија Демократска унија за интеграције, које је део Владе Македоније са националном македонском партијом ВМРО-ДПМНЕ.

Политичка криза у Македонији, која је поделила земљу на два табора, почела је пре скоро две године када СДСМ није признао резултате парламентарних избора због чега је одбио да уђе у парламент, оптужујући владајућу ВМРО-ДПМНЕ да је лажирала изборе.

У јуну прошле године су четири највеће странке, уз посредовање САД и ЕУ, постигле Договор из Пржина, којим је требало да се реши криза, али је спровођење тог договора сада у застоју, уз међусобна оптуживања супротстављених страна.

Криза је додатно зоштрена одлуком председника Иванова да аболира све политичаре против којих се воде поступци, међу којима су великим делом они који су везани за аферу прислушкиваних разговора у које су умешани функционери владајће странке ВМРО-ДПМНЕ и Владе Македоније.

Током протеста због те одлуке у последња два дана у Скопљу повређено је више полицајаца и демонстраната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи