И Македонија признала независност Косова

Македонија, свега неколико часова након Црне Горе, признала независност Косова. Влада потврдила одлуку парламента. Потези Подгорице и Скопља "координисани".

Македонска влада потврдила је одлуку парламента да та држава призна независност Косова, свега неколико часова пошто су такав потез начиниле и власти у Подгорици. Одлуци претходили озбиљни дипломатски притисци САД и порука америчког министра одбране Роберта Гејтса да ће "Вашингтон изузетно ценити уколико Македонија убрзо призна независност Косова".

"После одлуке парламента, влада је одлучила да призна независност Косова", рекао је македонски министар спољних послова Антонио Милошоски, након ванредне седнице владе, наглашавајући да ће "овакав потез имати позитиван утицај на читав регион".

"Ова одлука није уперена против било кога", рекао је Милошоски, тражећи "разумевање" српских власти у вези одлуке о признавањеу независности Косова.

Координација Скопља и Подгорице 

Владе Македоније и Црне Горе, након одлуке о признавању независности Косова, издале су заједничко саопштење у којем се наводи да је "такав потез резултат исцрпне политичке процене", те става да план некадашњег финског председника Марти Ахтисарија представља основу за проналажење трајног решења, као основе за стабилност региона и његову европску перспективу.

"Полазећи од чињенице да су се косовске институције обавезале да ће у целости спровести принципе и одредбе предвиђене планом специјалног представника генералног секретара УН за решавање статуса Косова, две земље подржавају изградњу демократских институција на Косову у функцији изградње вишенационалног друштва у коме ће бити гарантована права свих етничких заједница на културан, верски и језички идентитет", наводи се у заједничком саопштењу Подгорице и Скопља.

Одлука македонске владе и парламента, Собрања, суштински представља покушај да се ова мала балканска држава избави из гомиле проблема проистеклих из спорих реформи, које су уследиле након албанске побуне 2001. године и 17 година дугог спора око имена са суседном Грчком, која је и спречила пријем Македоније у НАТО.

Претходно, приликом гласања у парламенту, резолуцију којом се отварају врата независности Косова подржало је 85 посланика, један је гласао против и 16 је било уздржано.

Македонска влада је коначан корак у процесу признавања Косова "предузела у координацији са Подгорицом", која је државност Косова признала свега неколико часова раније, након чега је црногорска амбасадорка у Београду Анка Војводић проглашена за "персону нон грата".

Признавање независности, реално решење 

"Статус Косова је већ дуго времена један од кључних проблема који је стварао озбиљне политичке проблеме у региону, нестабилност и оружане конфронтације...Признавање независности Косова је реално решење за кризе у региону", наводи се у документу који су парламенту упутиле две најзначајније партије македонских Албанаца, Демократска партија Албанаца Мендуха Тачија и Демократска интегративна унија некадашњег вође побуњеника Али Ахметија.

Тачи је иницијативу албанских партија објаснио рекавши да "независно Косово није само албански пројекат, већ иницијатива САД, ЕУ и НАТО".

Посланици македонског парламента упутили су влади предлог резолуције о признавању независности Косова, те се од Груевског и министара очекује да се изјасне да ли је такав потез у складу са националним интересима Македоније.

Првобитни документ о изјашњавању парламента о независности Косова претрпео је само мање измене, укључујући и формулацију да се Скопље одлучило на овака потез "после добијања гаранција Косова да ће признати Македонију под уставним именом, које ће бити употребљавано у билатералним и међународним односима".

Признавање независности Косова једина је тема око које се слажу ривалске партије македонских Албанаца, обзиром да су њихови односи, још од демолитаризације подружнице ОВК у Македонији 2001. године, прилично напети и, неретко, праћени озбиљним обрачунима.

Договор о одржавању хитне седнице постигли су  шефови свих посланичких група на састанку с председником парламента Трајком Вељановским, а пошто су заједнички предлог резолуције поднеле Демократска унија за интеграцију Алија Ахметија, Демократска партија Албанаца Мендуха Тачија и Нова демократија Имера Селманија.

Албанци чине око четвртину од укупно два милиона становника Македоније.

Број коментара 75

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво