Нереди у Подгорици, сукоби полиције и демонстраната, око 40 повређених

Полиција употребила сузавац и шок бомбе приликом сукоба са демонстрантима у Подгорици током протеста опозиционог Демократског фронта. Демонстранти испред Скупштине бацали петарде и бакље. На улице су изашле и специјалне снаге, а демонстранти су растерани. Претходно су посланици захтевали да се полицијски кордон разиђе и да уђу у парламент. Главни захтев протеста је да Влада Црне Горе поднесе оставку и да такозвана прелазна влада припреми нове парламентарне изборе.

10.00 - У Подгорици јутрос мирно.  

00.20 - Током протеста повређено 15 полицајаца а 24 цивила је затражило помоћ лекара, највише због последица употребе хемијских средстава, рекао је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић на конференцији за новинаре. Приведено је и неколико особа.

23.25 - Приведен је Андрија Мандић, сазнаје РТС. 

22.40 - Полиција растерала демонстранте по ширем центру Подгорице, и даље испаљује сузавац, јавља извештач РТС-а Наташа Мијушковић.

22.35 - Влада Црне Горе је на званичном налогу на Твитеру објавила да су "демонстранти брутално напали полицију" као и да су "демонстранти спречени у даљим нападима на полицију".

22.15 - На улицама су и специјалне снаге полиције, јавља извештач РТС-а. 

22.05 - Демонстранти гађали скупштину петардама уз узвике "нема више чекања". Полиција употребила сузавац, јавља извештач РТС-а.

21.55 - Лидери опозиције су у првом реду испред полицијског кордона испред Скупштине, јавља извештач РТС-а.

21.15 - Предраг Булатовић је преко разгласа казао присутнима да му је шеф Скупштине Ранко Кривокапић рекао да је спреман на разговор. Кривокапић навео да је затражио да се не уклањају баријере, јер не може да преузме одговорност за безбедност институције и да је понудио да уђу на други улаз. Демантовао да је било речи о прелазној влади, преносе Вијести.

20.35 - Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић позвао полицију да се размакне како би посланици ушли у Скупштину и започели дијалог, јавља извештач РТС-а. Специјалној полицији је упућен позив да се повуче у касарну јер би државу требало да штити од криминалаца а не од грађана.

20.20 - Демонстранти палили бакље и бацали димне бомбе и петарде, након чега су полицајци ставили гас-маске, јављају Вијести

19.45 - Демонстранти су стигли до Скупштине Црне Горе, јавио је извештач РТС-а. Челници ДФ-а поручују да је реч о мирном окупљању.

19.15 - Организатори позвали на мирну и достојанствену шетњу ка Скупштини, преносе Вијести

19.10 - Почео протест Демократског фронта у Подгорици, јавља извечтач РТС-а.

Активисти ДФ су се окупили сат времена пре почетка, док су се лидери на протесту појавили непосредно уочи почетка скупа.

Окупљени на протесту су дошли из свих крајева Црне Горе. Члан председништва ДФ-а Милан Кнежевић поручио је власти да има рок од 45 минута да прихвати захтеве ДФ да поднесе оставку и да се формира прелазна влада, а обраћање је завршио речима: "Нека је срећна нова Црна Гора", пренео је Танјуг.

Небојша Медојевић из ДФ и Андрија Мандић председник Нове српске демократије, који су такође на скупу, поручују да Црна Гора вечерас полаже демократски испит зрелости.

Протесту се придружио и лидер најутицајније опозиционе парламентарне странке СНП Срђан Милић.

У једном тренутку пронео се глас да ће Кривакопић доћи у парламент и разговарати са лидерима, што се није десило. 

Пре него што је протест званично почео каменована је албанска амбасада, преносе подгорички медији, али није причињена већа материјална штета. Влада Црне Горе осудила је напада на амбасаду.

Министар унутрашњих послова Рашко Коњевић рекао је на конференцији за новинаре да је полиција обезбедила јавни ред и мир.

Одао је признање припадницима полиције за које је навео да су у складу са зоконом и својим овлашћењим обезбедили оно што је њихова уставна обавеза.

Констатовао је да и поред најава организатора и жеље министарства скуп није протекао мирно.

Рекао је и да је током трајања сукоба била успосављена координација на нивоу Владе и парламента.

Коњевић је потврдио да је један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић приведен и навео да су у току консултације са тужиоцем.

Упитан шта је учинио Мандић да буде привреден, Коњевић је одговорио: "„Ако вама није јасно шта је урадио, ја стварно не знам. Погледајте снимке па ћете све знати".

ДФ који већ 20 дана одржава протесте у главном граду Црне Горе, дао је влади рок до данас да поднесе оставку и расписивање избора, претећи даљим окупљањима, а власт најављује да је спремна да распише изборе 2. децембра, након пријема Црне Горе у НАТО.

Полиција је одобрила скуп упркос сазнањима да би могло да дође до инцидената.

ДФ већ дуже време бојкотује рад црногорског парламента.

Истовремено, Ранко Кривокапић, лидер мање чланице владајуће коалиције СДП, потврдио је ових дана да је актуелна влада практично у техничком мандату и да ће је они подржавати само по питању евр-интеграција док ЦГ не добије позив за прикључење НАТО-у.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво