Читај ми!

ЕК уверена да ће Хрватска поштoвати права мањина

Двојезични натписи и мањински језици у надлежности су држава чланица, али је поштовање језичке и културне разноликости један од камена темељаца ЕУ, поручују из Европске комисије. У Бриселу су уверени да ће Хрватска поштовати националне и међународне обавезе о заштити националних мањина.

"Европска комисија је уверена да ће хрватске власти испунити националне и међународне обавезе, посебно Оквирну конвенцију Савета Европе о заштити националних мањина и Европску повељу о регионалним и мањинским језицима које је Хрватска ратификовала", навео је портпарол ЕК Кристијан Виганд, преноси Танјуг.

Извршно тело ЕУ на тај начин је за Хину коментирасало измене Статута града Вуковара, којима су укинути ћирилични натписи на градским установама у том граду са значајним уделом српског становништва.

"Поштовање језичке и културне разноликости један је од камена темељаца ЕУ... Међутим, националне језичке политике, укључујући двојезичне табле, нису регулисане законима ЕУ и у надлежности су сваке земље чланице", поновио је Виганд.

Додао је да је дискриминација на основу националне припадности изричито забрањена Повељом о основним правима ЕУ, која се примењује када чланице ЕУ спроводе европске законе.

ХДЗ-ова већина у вуковарском градском већу изгласала је 17. августа измене градског статута, према којима до даљег нису предвиђени двојезични натписи назива градских установа, институција, улица и тргова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво