Читај ми!

Толнауер: Одлука o ћирилици у супротности са уставом

Председник хрватског Савета за националне мањине Александар Толнауер изјавио је да је одлука Градског већа Вуковара да уклони ћириличне натписе у супротности са уставом и законима.

Вуковар се директно оглушио и о инструкцију о доследној примени Закона о употреби језика и писма националних мањина, а који је издао министар управе, рекао је Александар Толнауер, преноси Танјуг.

"Хрватска би, као правна држава, данас требало другачије да изгледа", указује Толнауер који сматра да је учињен корак уназад када је реч о демократији.

Савет, додаје Толнауер, није аутистичан и не игноришšе историју Вуковара, напротив, али у питању су "основне ствари".

"Не постоје било какви услови за парцијалну примену уставног и осталих закона", истиче Толнауер по коме би то, када је реч о људским правима и правима националних мањина, довело у питање и смисао жртава оних који су се борили за самосталну и демократску Хрватску унутар Европске уније".

Према његовим речима, међу неколико "бизарних решења" које нови статут прописује, посебно се истиче оно према којем ће за издавање документације на ћирилици грађани морати да подносе захтев на латиници уз плаћање таксе.

"Необична је и одлука према којој ће Градско веће једном годишње расправљати о достигнутом степену сношљивости и дијалога, али и одлучивати о потреби проширења индивидуалних права припадника српске националне мањине", указао је Толнауер у изјави радију Дојче веле.

Каже да је та одлука бесмислена. "Ко је тај ко ће то да мери? Ко је арбитар који ће да каже када је ситуација повољна или неповољна", пита Толнауер и објашњава да је очигледно реч о дефинисању будуће политичке трговине у предизборној години.

"Ко ће да буде тај који ће рећи да су односи Хрвата и Срба данас одлични, а да су се сутра већ покварили? То је невиђено!"

Представници хрватских Срба најављују да ће решење проблема потражити у европским институцијама које су оваквим развојем ситуације обмануте у претприступним преговорима али Толнауер каже да су се околности измениле и да Хрватска више није под мониторингом те врсте.

Ипак очекује да ће ЕУ упозорити да је кршење њених стандарда недопустиво.

"Остаје да се види шта ће предузети Српско народно веће, које може да покрене оцену уставности статута. Ако се исцрпу сва средства, реаговаће се и према Европи", закључио је Толнауер.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. авг 2015, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Pametan covek!

E da je vise takvih ljudi nikada nebi bilo ratova!