Читај ми!

Загреб неће реаговати на протестну ноту Србије

Министарство спољних и европских послова Хрватске неће реаговати на протестну ноту српског министарства због промене Статута Града Вуковара, којом је са натписа на јавним институцијама протерана ћирилица.

Загребачки Јутарњи лист пише да је из тог министарства поручено да је то питање које ће Хрватска решавати кроз своје институције, преноси Танјуг.

"Иначе, ценили бисмо да суседна земља причека да се проблеми реше, као што смо их увек до сада и решавали - кроз институције, а не да се свака прилика користи за заоштравање односа. Притом, улога политичара је да својим изјавама тензије смирују, а не потпирују", поручили су из министарства Весне Пусић.

Укидање двојезичности на таблама јавних институција у Вуковару изазвало је бурну реакцију међу Србима у Хрватској, али и у Србији.

Изостала је, међутим, реакција хрватског државног врха.

Србија је тим поводом протестном нотом упозорила Хрватску да је "дужна да поштује своје међународне преузете обавезе и тражи хитну реакцију државних тела Хрватске, додајући да су највиши представници Вуковара у години кад цели свет слави 70 година победе над фашизмом постали познати широј јавности по певању усташких песама из времена фашистичке НДХ".

Очекује се да ће Срби данас надлежном Министарству управе упутити жалбу на одлуку о измени Статута Града Вуковара, а уколико тај ресор утврди да је том одлуком повређен Устав и Уставни закон који регулише питања права мањина, примена одлуке ће бити обустављена у року од осам дана.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац изјавио је да су последње две године "показале да у Хрватској постоје снаге јаче од државе и закона", те да Србима не преостаје друго него да се "обрате Већу сигурности ЕУ због угрожавања тековина мирне реинтеграције, као и непоштовања Повеље УН-а о праву на језик и писмо".

Обратићемо се и Савету Европе као и Европском парламенту, рекао је Пуповац.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 19. авг 2015, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

Jasno je

što ne reaguje politički vrh ( vlada ili predsednik države ), jer znaju da je odluka opštinskih vlasti protiv ustavna, ali im je teško dsa to oni kažu sada pred izbore ( to bi birači protumačili kao prosrpski stav), nego čekaju da sve ide redovnim putem do ustavnog suda, koji će naravno tu odluku proglasiti protivustavnom. To znači da će morati da bude izmenjena i ne sme se sprovoditi u praksi.

(среда, 19. авг 2015, 10:56) - Neca Pereca [нерегистровани]

Najblizi a vekovni neprijatelji

Iskreno, zapitajmo se da li smo ista drugo mogli i ocekivati od Zagreba??? Naravno da ne, jer kad je u pitanju srebrenicka dekleracija, hrvatski poslanici su nagromoglasnija britanska perjanica u EU parlamentu!! A sada Zagreb cuti, nece da reaguje. Necemo vam ni ovo ni sve ostalo zaboraviti!

(среда, 19. авг 2015, 10:27) - Jovan Mirkovic [нерегистровани]

Kakvo Licemerje,

Zagreb nece reagovati na protest Beograda. Stara izreka kaze : Vuk, menja dlaku, ali cud nikada. Demokratija ilicemerje EU !!!!