Читај ми!

Загреб: Ако је одлука о ћирилици неуставна, обуставићемо је

Након што је Градско веће Вуковара одлучило да изопшти ћирилицу са назива јавних институција у том граду, из хрватског Министарства управе кажу да ће, ако се процени да је том одлуком повређен Устав или други акт који се тиче права мањина, њена примена бити обустављена у року од осам дана.

Како је Танјугу речено у хрватском Министарству управе, они још нису добили обавештење Већа српске националне мањине Града Вуковара.

Исто обавештење, кажу, Веће треба да упути градоначелнику и Савету за националне мањине.

"Министарство управе, ако оцени да су општи акт или нека његова одредба противни Уставу, овому Уставном закону или посебним законима којима се уређују права и слободе националних мањина, обуставиће, у року од осам дана, његову примену", наводе из тог министарства.

Објашњавају да одлуку Министарства управе о обустави примене општег акта са предлогом за покретање поступка за оцену уставности прослеђује Влади Хрватске и о томе обавештава Град Вуковар.

Обустава од примене општег акта престаје, кажу, ако Влада Хрватске не покрене поступак пред Уставним судом у року од 30 дана од дана пријема одлуке Министарства управе о обустави.

Министарство управе сматра да би давање одговора на питање да ли је било евентуалних кршења уставних права у овом тренутку могло нарушити веродостојност самог поступка надзора уставности и законитости.

"Министарство управе је већ доносило одлуке о обустави појединих одредби Статута Града Вуковара. И влада, а након тога и Уставни суд потврдили су ту одлуку министарства. Напомињемо да одлука Градског већа није нити ступила на снагу".

У Министарству управе сматрају да самом одлуком тела локалне самоуправе није прекршен предприступни споразум који је Хрватска потписала са ЕУ, те да је о повредама које би могле настати поступањем у спровођењу надзора државних институција прерано говорити.

У ресору управе не желе да коментаришу да ли је одлука Градског већа Вуковара један од корака у оквиру предизборне кампање која у Хрватској увелико траје, иако дан избора није одређен.

"Министарство се, као тело извршне власти, суздржава од коментарисања дневнополитичких догађаја, а посебно у контексту предизборних активности. Предлажемо да на ово питање потражите одговор од политичких странака", наводи се у писаном одговору агенцији Танјуг.

У Министарству сматрају да поштовање права националних мањина доприноси бољитку међусобних односа, независно од тога да ли је реч о положају српске националне мањине у Хрватској или хрватске националне мањине у Србији.

Агенција Хина јавила је раније да ће се Веће српске националне мањине у Вуковару вероватно сутра жалити Министарству управе на измене градског Статута.

Члан тог већа Ђорђе Мацут рекао је за хрватску агенцију да је одлука Градског већа супротна уставним законима о правима националних мањина, који им у срединама у којима чине више од трећине становништва гарантује право на равноправну службену употребу свог језика и писма.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво