Читај ми!

Загреб: Ако је одлука о ћирилици неуставна, обуставићемо је

Након што је Градско веће Вуковара одлучило да изопшти ћирилицу са назива јавних институција у том граду, из хрватског Министарства управе кажу да ће, ако се процени да је том одлуком повређен Устав или други акт који се тиче права мањина, њена примена бити обустављена у року од осам дана.

Како је Танјугу речено у хрватском Министарству управе, они још нису добили обавештење Већа српске националне мањине Града Вуковара.

Исто обавештење, кажу, Веће треба да упути градоначелнику и Савету за националне мањине.

"Министарство управе, ако оцени да су општи акт или нека његова одредба противни Уставу, овому Уставном закону или посебним законима којима се уређују права и слободе националних мањина, обуставиће, у року од осам дана, његову примену", наводе из тог министарства.

Објашњавају да одлуку Министарства управе о обустави примене општег акта са предлогом за покретање поступка за оцену уставности прослеђује Влади Хрватске и о томе обавештава Град Вуковар.

Обустава од примене општег акта престаје, кажу, ако Влада Хрватске не покрене поступак пред Уставним судом у року од 30 дана од дана пријема одлуке Министарства управе о обустави.

Министарство управе сматра да би давање одговора на питање да ли је било евентуалних кршења уставних права у овом тренутку могло нарушити веродостојност самог поступка надзора уставности и законитости.

"Министарство управе је већ доносило одлуке о обустави појединих одредби Статута Града Вуковара. И влада, а након тога и Уставни суд потврдили су ту одлуку министарства. Напомињемо да одлука Градског већа није нити ступила на снагу".

У Министарству управе сматрају да самом одлуком тела локалне самоуправе није прекршен предприступни споразум који је Хрватска потписала са ЕУ, те да је о повредама које би могле настати поступањем у спровођењу надзора државних институција прерано говорити.

У ресору управе не желе да коментаришу да ли је одлука Градског већа Вуковара један од корака у оквиру предизборне кампање која у Хрватској увелико траје, иако дан избора није одређен.

"Министарство се, као тело извршне власти, суздржава од коментарисања дневнополитичких догађаја, а посебно у контексту предизборних активности. Предлажемо да на ово питање потражите одговор од политичких странака", наводи се у писаном одговору агенцији Танјуг.

У Министарству сматрају да поштовање права националних мањина доприноси бољитку међусобних односа, независно од тога да ли је реч о положају српске националне мањине у Хрватској или хрватске националне мањине у Србији.

Агенција Хина јавила је раније да ће се Веће српске националне мањине у Вуковару вероватно сутра жалити Министарству управе на измене градског Статута.

Члан тог већа Ђорђе Мацут рекао је за хрватску агенцију да је одлука Градског већа супротна уставним законима о правима националних мањина, који им у срединама у којима чине више од трећине становништва гарантује право на равноправну службену употребу свог језика и писма.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 18. авг 2015, 21:41) - Slobodan [нерегистровани]

Nedostižna pravda u Hrvata

Više sam nego siguran da će Ministarstvo uprave Hrvatske reći kako ništa u njihovom ustavu, u odnosu na prava Srba, nije prekšeno, niti prava te iste "manjine" ugroženo. I kome bi posle toga tamošnji Srbi mogli da se žale?

(уторак, 18. авг 2015, 19:39) - драган [нерегистровани]

каква мањина

У свим средствима информирања, у свим изјавама наших званичника, како је то српска мањина у Хрватској. Зар су наши признали геноцид као готову ствар, па Побогу људи у Хрватској само пред сто година што гледано хисторијски је кратко раздобље, тамо нас је укупно било 35%, међутим у свим вестима и писаним листовима се истиче српска мањина.

(уторак, 18. авг 2015, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

E cuj,

kako moze biti neustavno a "protiv Srba" ?

(уторак, 18. авг 2015, 18:30) - anonymous [нерегистровани]

Ko fol ne znaju

Hrvati se prave nevesti da ne znaju sta pise u njihovom ustavu. Znaju to oni i to vrlo dobro, ali se prave. Hajde da jos malo Srbima u Hrvatskoj otezamo polozaj je nova-stara igra hrvatske drzave od 1971 koja traje i dan danas. Nista novo.