Читај ми!

Преминуо Арсен Дедић

Познати кантаутор Арсен Дедић преминуо је данас у Загребу у 78. години.

Дедић је због сепсе 30. јула примљен на КБЦ "Загреб", а како су тада пренели хрватски медији, претпостављало се да је реч о компликацији уградње ендопротезе кука.

У последња два дана, стање му се нагло погоршало, отказали су му и бубрези и вечерас је изгубио битку с болешћу.

Арсен Дедић је био свестрани уметник, композитор, флаутиста, диригент, аранжер, музички продуцент и песник.

Био је један од најомиљенијих музичара и извођача на тлу бивше Југославије. Један је од утемељивача жанра шансоне на нашим просторима, препознатљивог вокалног и довитљивог песничког стила.

Писао је и музику за позоришне представе, за филмове и телевизијске серије, од којих су најпознатије Просјаци и синови, Глембајеви и У регистратури.

Рођен је у Шибенику 1938. од оца српског и мајке хрватског порекла. Одрастао је поред мора, учио да свира флауту, похађао шибенску гимназију. Током гимназијских дана, основао је чак и клапу.

Детињство у Шибенику, медитерански менталитет и атмосфера у великој мери су утицали на његов уметнички стил. У каснијим годинама, истицао је да једним од својих највећих успеха сматра везу са својом животном партнерком Габи Новак, са којом се венчао 1970. године.

Радио је и плоче за децу, примењену музику, а његове песме изводили су и Драго Млинарец, "Бијело дугме", Јосипа Лисац, "Сребрна крила", Здравко Чолић и многи други.

Прву књигу поезије Брод у боци Дедић је објавио 1971. године и она је доживела бројна издања и импресиван тираж, а међу песмама је била и Не дај се, Инес која је прихваћена од свих генерација.

Са великим бројем награда и признања, са обимним уметничким опусом од преко 30 албума, Арсен је и последњих година, нарушеног здравља, неуморно радио. Остаће упамћен као романтик, шансоњер Балкана сасвим посебног стила високе уметничке вредности.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се