Русија подржава референдум у РС

Москва је подржала одлуку Скупштине Републике Српске о расписивању референдума о "поверењу у правосудни систем у Босни и Херцеговини.

"Слабу ефикасност правосудног система у БиХ признале су и политичке силе у самој БиХ, и међународна заједница. Постоји пристрасност у односу на један народ – босанске Србе на државном нивоу", наводи се у изјави портпарола руског Министарства спољних послова (МСП) Александра Бикантова, објављеној на сајту Министарства.

Наводи се да је због тога Република Српска "принуђена да прибегава постојећим демократским инструментима са циљем да обезбеди реализацију својих законских интереса", преноси Бета.

Бикантов је подсетио да је питање референдума било постављено и пре неколико година, те да је ситуација тада превазиђена преговорима, "али да су они били мало продуктивни, не кривицом РС".

"Ипак, полазимо од тога да је проблеме који постоје у БиХ, укључујући и функционисање судских органа и одстрањивање 'националних' грешака у њиховом раду, боље решавати у оквиру равноправног, продуктивног дијалога свих учесника политичког процеса у БиХ, у складу са Дејтонским споразумом", наводи се у изјави Бикантова.

Руско министарство сматра да би "у супротом, избегавање разговора о суштинским питањима са РС, као и једнострано мешање високог представника за БиХ, само дестабилизовало ситуацију у БиХ".

Посланици Народне скупштине Републике Српске изгласали су 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

За референдумско питање је одређено: "Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?"

Референдум би, према тој одлуци, требало да буде одржан у року од шест месеци.

 

 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 24. јул 2015, 10:05) - Nishki [нерегистровани]

Re: Sad se vidi

I Rusija je jedna od zemalja koja je garant Dejtonskog sporazuma.

(петак, 24. јул 2015, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

logika

Rusija je jedna od zemalja garanta očuvanja Dejtonskog sporazuma i ovo je sasvim logičan potez. Prenošenje nadležnosti sa entiteta na državni nivo bez saglasnosti entiteta je neustavno, a to su nam godinama nametali (pre)visoki predstavnici. Na finjaka se pokušava praviti unitarizacija. Rusija to savršeno zna, ali njen stav treba shvatiti ne kao poziv na referendum nego poziv na razgovore i uvažavanje Dejtonskog poretka BIH. A to su 2 entiteta i Brčko distrikt. Sve ostalo je ćorsokak.

Da dodam kod nas još nisu objavljeni rezultati popisa stanovništva koji je bio u oktobru, jer realnost na terenu ne odgovara zvaničnim izjavama Sarajeva. To ne postoji ni u jednoj državi.

(петак, 24. јул 2015, 09:03) - глас разума [нерегистровани]

веома јасна изјава

Не видим могућност да се овај став Русије тумачи на различите начине...
Јасно су рекли да подржавају референдум, исто тако да је боље од референдума решити ову ствар путем конструктивног дијалога што није нимало спорно.
Али за решавање проблема путем дијалога мора постојати воља и спремност код свих да се проблем означи и реши, укратко речено за дијалог је потребна и друга страна да буде вољна да о томе разговара. Да је то тако неби Додик ни расписивао референдум. 

(петак, 24. јул 2015, 08:41) - anonymous [нерегистровани]

Rusija

Tako su i Srbiju pumpali protiv zapada 99. A kad su krenule bombe po glavi , nestadose bez glasa.

(петак, 24. јул 2015, 08:32) - Ацо [нерегистровани]

За референдум

Референдум мора да се одржи. И референдум је потпуно исправан јер се поставља питање о тужилаштву и правосуђу БиХ које је апсолутно пристрасно. А Александар Вучић мора званично да каже да је против јер то је дипломатија.

(петак, 24. јул 2015, 08:17) - anonymous [нерегистровани]

Rusijo,ko te nebi voleo...

...Velika Rusija,stala je iza Srpske... Vucic,Zapadni mu prijatelji,Visoki predstavnik u BiH i Izetbegovic mozda Dodiku i predloze,ponude dogovor...ili ce "biti" Referendum...(u BiH,svima je tesko ali u Srpskoj, Zapad "mrcvari" sve...na tezini dobija Ruski veto u SB a sve je ociglednije Dacicevo i Vucicevo "omalovazovanje" je,sreca je,nije bilo kako su ,mozda,zeljeli...)

(петак, 24. јул 2015, 08:05) - anonymousRadovan [нерегистровани]

Referendum u RS,

Je put prava,pravde,i istine,koja je zasenjena evrodemokratijom iz licnih interesa,kao izmedju ostalog i sve druge nepravde nanesene srpskom narodu posle isceniranog razvala bivse i nadam se neponovljive YU.Sticem utisak da nasi politicari zbog cega neznam sve olako prepustaju drugim da resavaju zivotno vazne probleme danasnjice.Zasto, to oni znaju,ali je ta linija slabog otpora cini mi se pogubna za buducnost srpskog naroda u celini.Vreme politicke poslusnosti trebalo bih zameniti rel politikom,pre ulicnih demostracija,sto kako stvari stoje i to nije iskljuceno?

(петак, 24. јул 2015, 01:22) - anonymous [нерегистровани]

drugacije

ja ovo citam drugacije. razumiju odluku, logiku i isjecaje. ali kazu 'ipak mislimo da pitanja treba rjesavati dijalogom'. ko me ovo nije jasno?

(четвртак, 23. јул 2015, 23:43) - Mila Lala [нерегистровани]

Referendum

Sa podrskom Rusije dobija se mogucnost da se pitanje nelegalnog suda i tuzilastva BIH ipak resi. Sud i tuzilastvo BIH nepostoje, nema ih u Dejtonskom mirovnom ugovoru / Dejtonskom ustavu. Pitanje suda i tuzilastva BIH moze biti reseno ili u dogovoru sa RS ili na referendumu . Normalno bi bilo da se problem sa sudom i tuzilastvom resi dogovorom sa B.Lukom . No ako Sarajevo i Brisel budu sprecavali resenje pitanja rada, nadleznosti , nezavisnosti ...... itd ovog sad neustavnog pristrasnog suda i tuzilastva BIH i nastave da i dalje odbijaju dogovor sa B. Lukom onda ostaje da RS/ B.Luka resi problem sama na referendumu. Referendum je legalan i legitiman cin za nalazenje resenja .

(четвртак, 23. јул 2015, 23:17) - Александар [нерегистровани]

Браво за Русију

Руска подршка је принципијелна. Ко може да има нешто против демократског референдума? И зашто је Александар Вучић против?