Читај ми!

Фергусон: Резолуција открила постојеће поделе

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон каже да је резолуција о Сребреници важна за Уједињене нације, које су препознале да су у прошлости прављене грешке и да "није урађено довољно да се геноцид у Сребреници спречи".

Едвард Фергусон сматра да је за Уједињене нације та резолуција прилика за присећање и начин да се осигура да се из трагедије у прошлости науче поуке за будућност, преноси Танјуг.

"Било би ми драго да и други ураде то исто", рекао је Фергусон у интервјуу за сарајевски Дневни аваз.

Става је да не постоји ризик од дестабилизације у БиХ и региону због жестоких реакција у вези са резолуцијом, јер сматра да све земље знају да се конфронтацијом ништа не постиже, а сарадњом све.

"Ово је кључни изазов за одговорне политичке вође у овој земљи и ширем региону. Заиста се надам да ће, након што се слегне прашина, ова резолуција бити корисна основа за стварни национални дијалог, без којег не може бити истинског помирења", навео је Фергусон.

Британски дипломата сматра да резолуција о Сребреници, коју је припремила Велика Британија за усвајање у Савету безбедности УН, није створила нове, него открила постојеће поделе.

"Тачно је да Сребреница изазива емотивне реакције на свим странама и то не изненађује. Али, мислим да ова резолуција није створила нове поделе, него је, нажалост, само открила постојеће", рекао је Фергусон.

Коментаришући реаговања из Србије на резолуцију, амбасадор Фергусон сматра да "догађања у последњих неколико дана јасно показују да, и након 20 година, неки људи још не могу прихватити прошлост".

Према његовим речима, истинско помирење зависи од разумевања и прихватања дешавања у прошлости почињених од свих учесника, као и од одлучности да се грешке из прошлости не понављају.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи