Македонска полиција очекује осветничке акције у Куманову

Македонска полиција има "оперативна сазнања" да присталице "кумановске групе" спремају осветничке нападе у Македонији. Полиција подигла мере безбедности, рекао портпарол МУП-а Иво Котевски.

"Имамо оперативна сазнања и у вези са тим упутили смо наређења да се подигну мере безбедности", рекао је Котевски, наводећи да планови ове, неименоване групе, обухватају "отмице функционера МУП-а и нападе на виталне државне објекте", преноси агенција Мета.

Македонски безбедносни извори нису могли да оцене у којој су мери озбиљне информације на основу којих је полиција подигла ницу приправности, али су, од сукоба у Куманову пре месец дана, бројне албанске формације, путем интернета, најављивале освету за смрт десеторице припадника "кумановске групе".

Упозорење је уследило свега неколико сати пошто је тужилаштво у Скопљу најавило да ће процес против заробљених припадника "кумановске групе" почети најесен, као и да ће бити оптужени за тероризам.

Ни месец дана након сукоба у Куманову није сасвим јасно какве је мотиве имала група наоружаних Албанаца, која се у том граду сукобила са македонским снагама безбедности.

Сахрана неких од њих, одржана на Косову, послужила је за парадирање униформи Ослободилачке националне армије, која је расформирана Охридским споразумом 2001. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар