Читај ми!

Вуковар: За годину дана решити питање двојезичних табли

Вуковарско Градско веће једногласно је донело одлуку о изменама градског статута, чиме ће се спровести одлука Уставног суда којом им је наложено да у року од годину дана реше питање двојезичних табли у том граду.

Према одлуци Уставног суда од 11. августа 2014. године вуковарско Градско веће треба да пропише у којим би четвртима требало да буду постављени двојезични натписи, уважавајући потребе већинског хрватског народа, као и потребу праведног и правилног третмана српске националне мањине на подручју Вуковара, преноси Танјуг.

Истовремено, влада има обавезу да у року од годину дана у парламентарну процедуру упути измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма националних мањина, у којима ће уредити прикладни правни механизам за случајеве кад представничка тела јединица локалне самоуправе не спроводе обавезе из тог закона и опструишу његово спровођење.

До доношења тих законских измена, меродавна државна тела неће спроводити тај закон у Вуковару употребом присилних мера, одлучио је Уставни суд који је, такође, неуставним прогласио референдумско питање Штаба за обрану хрватског Вуковара о ћирилици.

"Тема је пределикатна и уопште се не радујем ономе што нас чека. Доведени смо у крајње апсурдну ситуацију да одлучујемо о нечему о чему одговор не знају ни најмеродавнији у држави. Врућ кромпир нам је бачен. Ово је врло злонамерно према нама и према грађанима Вуковара", поручио је у расправи вуковарски градоначелник Иван Пенава (ХДЗ).

Уместо да се у Вуковару решавају горући проблеми, попут незапослености и ниског стандарда, Пенава сматра да ће се отвореним изменама градског статута "добити само још једна година циркуса који ће увесељавати Вуковар и целу Хрватску".

Од јесени 2013. године до данас двојезичне табле у Вуковару су више пута скидане и уништаване, уз инциденте, да би их власт поново враћала на своја законом утврђена места.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 31. мај 2015, 06:27) - anonymous [нерегистровани]

Ne želim tako ćirilicu

Bolje da je ne uvode uopšte. Ne želim da mi stavljaju metu na kuću i da kad god je neka godišnjica, moja kuca ili ulica gde inace 90% zive Srbi, bude kamenovana i sl. Ne zelim zutu traku ! Ako ne može ćirilica u celom gradu , da mi je niste stavljali ni u moje naselje kad vas molim ! Stavite te table samo na kulturne institucije Srba. Iako , postaju opet i tamo meta. E da covek ne poveruje oko cega se mi raspravljamo ! Nekada Vukovar nije bio takav, ali i u Beogradu su neodgovorno