Ослобађање Скопља

Супротстављене политичке снаге у Македонији пумпале су у претходна два дана мишиће у центру Скопља, постављајући сценографију за последњу фазу кризе која већ месецима потреса ту малу балканску земљу. Заев и Груевски напунили су градско језгро скуповима различите енергије, али са истом поруком – ниједна од две стране неће се без озбиљне борбе повући са попришта, па ће Европска унија, као и 2001. године, морати да демонстрира мало више воље и прекине тензије.

Реторика којом се ривали служе представља озбиљан индикатор ургентности да се ствари преусмере на какав дипломатскији колосек, како се не би вратиле сцене разбијених глава и хапшења са почетка кризе. Неки аналитичари су још оштрији и тврде да је и кумановска криза део унутрашњег превирања у Македонији, чиме су, суштински, главе већ пале.

Два, не претерано убедљива, покушаја ЕУ и Американаца да премијера Николу Груевског и лидера опозиције Зорана Заева "приведу" договору завршила су се без резултата, а сличан исход очекује се и од вечерашњег састанка у Стразбуру, којем ће присуствовати и комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан.

Међународни посредници су претходних дана покушали да "убеде" Груевског да одступи са скопске позорнице претећи, дискретно, да ће му блокирати рачуне у иностранству. Незванично, позвали су га и да поднесе оставку.

Груевски је на притиске одговорио великим скупом присталица ВМРО-ДПМНЕ, на којем је противницима јасно рекао да неће тек тако одступити са политичке сцене. Суштинске поделе на македонској политичкој сцени продубио је називајући лидере опозиције "издајицама" и "страним плаћеницима", тврдећи да је Заев снимке прислушкиваних телефонских разговора добио од "стране тајне службе".

"Они хоће власт по сваку цену. Замислите премијера којег је на власт довела страна служба која и о њему има исте снимке", рекао је Груевски на скупу ВМРО-ДПМНЕ.

Опозиција се, такође, није прославила дипломатским речником, па је један од високих званичника СДСМ-а Стево Пендаровски ривале назвао "стоком".

"Овде видим само људе, а не чланове партија и послушнике. Овде се окупљају грађани, а испред Собрања послушници. Окупљају се у кавезима као стока, с обзиром на то да им је лидер чобанин", рекао је Пендаровски присутнима у опозиционом кампу испред владе.

Истовремено, две најјаче албанске партије у Македонији, Демократска унија за интеграције Алија Ахметија и Демократска партија Албанаца Мендуха Тачија држе се мудро по страни, чекајући исход мегдана македонских лидера.

И Ахмети и Тачи су под великим притиском албанске јавности због низа недоумица око пуцњаве у Куманову и посебно улоге некадашњег команданта Ослободилачке националне армије у тајним преговорима са припадницима оружане групе у том граду.

Ривалитет Тачија и Ахметија једнак је анимозитету који влада међу македонским првацима, па је ствари покушао да "испегла" албански премијер Еди Рама, који је двојицу Албанаца из Македоније позвао да покажу више јединства.

Док лидери не нађу компромисно решење којим ће Македонија трасирати пут ка новим изборима, испред владе и Собрања, свако у свом "кампу", чекају присталице власти и опозиције. До сада, није било инцидената.

Политичка криза у Македонији, суштински, траје од прошлих избора, а интензивирана је у фебруару, када је Заев почео да објављује снимке прислушкиваних разговора челника ВМРО-ДПМНЕ, из којих произлази да је Груевски учествовао у озбиљним нерегуларностима у најмање два изборна процеса, претио политичким противницима, намештао хапшења и прикривао убиства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво