Груевски на контрамитингу: Нема повлачења, нема предаје

Присталице Николе Груевског окупиле су се у Скопљу где је одржан митинг "Македонија је снажна". Македонски премијер је опозиционом лидеру Заеву поручио да је вечерашњи скуп подршке власти доказ да није успео да је сруши монтираним снимцима и терористичким бандама. Опозиција кампује испред Собрања. Састанак четворице македонских политичких лидера, уз посредовање ЕУ и САД, окончан је без договора.

22.00 - Масовни митинг власти под називом "Македонија је снажна" завршен је без инцидената. 

21.30 - Груевски: Македонија не може да дозволи да Заев постане премијер.

21.10 - Премијер Никола Груевски се обраћа присутним грађанима.

20.10 - Под мотом "Македонија је снажна" почео контрамитинг у Скопљу.

19.20 - Све више присталица премијера Груевског у центру Скопља.

17.30 - Присталице ВМРО-ДПМНЕ долазе у Скопље на митинг подршке Груевском. Опозициони медији пишу о притисцима којима су изложени радници јавних предузећа како би дошли на скуп. Владајућа странка демантује те наводе.

16.10 - Састанак окончан без договора о могућностима за решење политичке кризе. Заев изјавио да СДСМ инсистира на новој влади, без обзира на то да ли ће бити прелазна, експертска или политичка.

14.30 - Почео састанак лидера четири најутицајније политичке странке у Македонији, упркос најавама да ће посредници из САД и ЕУ тешко успети да издејствују било какав напредак. 

Македонском химном и минутом ћутања за полицајце који су прошлог викенда погинули у Куманову, у Скопљу је почео митинг подршке власти и премијеру Николи Груевском, чију оставку тражи опозиција.

Митинг је одржан под слоганом "Македонија је снажна", а окупљени на тргу испред зграде Собрања узвикивали су "Никола, Никола", носећи државне заставе Македоније и Србије.

Митинг је почео позивом спикера СДСМ-у да се врате у парламент. Груевски је на митинг дошао са супругом Боркицом, а поред њега је и бивша министарка полиције Гордана Јакуловска, која је прошле седмице поднела оставку на ту позицију.

Македонски премијер је са скупа поручио лидеру опозиционог СДСМ-а Зорану Заеву да је вечерашњи митинг подршке власти доказ да није успео да је сруши монтираним снимцима и терористичким бандама.

"Мислили сте да ћемо поклекнути, али вечерас сте добили одговор. Македонија се не предаје, Македонија је снажна", рекао је Груевски.

"Нема повлачења, нема предаје", рекао је Груевски и додао да је херојство полицајаца погинулих у обрачуну са наоружаним терористима 9. маја у Куманову пример за то како се воли Македонија. Македонија, истакао је, нису ни Никола Груевски ни Зоран Заев – ово је Македонија.

"Македонија не може да дозволи да има премијера који од народа јавно тражи да савија кичму, већ мора да има премијера који ће се борити да нађе достојанствено решење за проблеме", навео је Груевски.

Он је оптужио Заева да на деструктиван начин и дестабилизацијом жели да се докопа власти.

"То је човек који нема свој став и води га међународни милијардер који контролише половину медија у Македонији, па мисли да са својим парама може да господари народом", рекао је Груевски.

Македонији, додао је, не треба премијер који "бесрамно краде и лаже, шурује са страним службама, ставља им се на располагање и хоће власт". "Као такав не само да неће бити премијер, него ни градоначелник", навео је Груевски.

Осврнувши се самокритички на девет година владавине своје партије, Груевски је признао да је сигурно било и грешака.

"Ови прислушкивани разговори су велика поука за мене, у сваком злу има и нешто добро. Као партија, ако не учимо на грешкама, онда ништа нисмо научили", рекао је премијер. Додао је, међутим, да Заев не жели напредну Македонију.

"Ни његов сценариста то не жели. Они хоће власт по сваку цену. Замислите премијера ког је на власт довела страна служба која о њему има исте снимке", навео је Груевски.

Скуп је обезбеђивао велики број припадника полиције, паркирани су били и водени топови и хамери. Све је учињено како би се направила тампон-зона између Собрања и седишта Владе Македоније, где од синоћ, после митинга опозиције, кампују присталице опозиционе СДСМ Зорана Заева. Они су рекли да одатле неће отићи док Груевски не поднесе оставку.

Присталице власти и опозиције споре се на чијем митингу је било више људи, преносе македонски медији.

Без договора на састанку 

Председник ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, СДСМ-а Зоран Заев, ДУИ Али Ахмети и ДПА Мендух Тачи ни на другом састанку, којем су посредовале дипломате из ЕУ и САД, нису успели да пронађу излаз из политичке кризе у којој се Македонија налази већ месецима.

Након састанка, Зоран Заев је новинарима рекао да његова странка остаје при захтеву да се формира прелазна влада, али без Груевског.

Лидер СДСМ-а је потврдио да ће сутра отићи у Стразбур и да тамо очекује да ће чути конкретне предлоге за решење политичке кризе, као и да је наредни састанак "четворке" договорен за 26. мај.

Објаснио је да су све странке учеснице на сто ставиле своје предлоге тема за разговор, али да ништа од тога није отворено јер је, како је рекао, претходно неопходно испунити неке услове, а то је да сви учесници буду равноправни у дијалогу и гаранције да ће бити спроведено оно што буде договорено.

"Очигледно је да за сада договора нема", рекао је Заев и додао да СДСМ инсистира на новој влади без обзира на то да ли ће она бити прелазна, експертска или политичка.

И претходни састанак, одржан у петак, није био успешан, пошто су Груевски и Заев остали чврсто при својим виђењима решења кризе.

Заев је, на новом састанку, био јачи за велики митинг који је у недељу увече одржан у Скопљу, али још недовољно снажан да натера Груевског да поднесе оставку.

Премијер Македоније пак очекује да ће се вечерас, испред Собрања, окупити више људи него претходне вечери, чиме би, бар на неко време, задржао релативну стабилност у својим редовима.

Покушајима да македонске политичаре "приведу" решењу кризе посредују амбасадор САД Џес Бејли и ЕУ Аива Орава.

Делимично, решење кризе у Мaкедонији зависиће и од двојице албанских лидера, команданта Демократске уније за интеграције Алија Ахметија и шефа Демократске партије Албанаца Мендуха Тачија, чија политичка будућност у великој мери зависи од исхода кризе.

Ахмети и Тачи су под великим притиском Албанаца због низа нејасноћа око акција полиције у Куманову, али, још значајније, због оптужби да ни на који начин не представљају албанске интересе.

Груевски, кога је донекле подржао Ахмети, предложио је да се криза у Мaкедонији реши формирањем радних група које ће отклонити све постојеће недоумице, укључујући и истрагу о афери прислушкивања око 20.000 људи.

Заев, чије је ставове ојачала маса демонстраната на улицама Скопља, тражи формирање прелазне владе и стварање предуслова да се у догледно време одрже нормални избори и, након тога, реше афере. 

У Скопљу је јуче одржан антивладин митинг на коме се инсистира на оставци Груевског, а после званичног дела скупа група грађана је преноћила испред зграде Владе Македоније.

Груевски је у суботу у више интервјуа на државним медијима поручио да не намерава да поднесе оставку јер то сматра кукавичким чином.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи