Протест у Скопљу завршен, опозиција на улицама до оставке Груевског

Велики антивладин скуп у центру Скопља протекао мирно. Мања група присталице опозиције остаје на улицама док Никола Груевски не поднесе оставку. Лидер СДСМ-а Зоран Заев македонског премијера назвао "кукавицом" због непримереног обрачуна са неистомишљеницима и "лоповом" јер је, како каже, покрао изборе. У понедељак скуп подршке Николи Груевском.

22.50 - Груевски се не предаје. Провладини медији пишу да је опозициони скуп у Скопљу доживео крах, јер је Заев "скупио једва четвртину" од броја људи који су у центру града пре три године подржали Бранка Црвенковског и позивају присталице на контрамитинг који ће бити одржан у понедељак увече испред Собрања. 

19.40 - Део присталица опозиције подигао је шаторе у центру Скопља, најављујући да ће ту остати док Груевски не поднесе оставку, јавља извештач РТС-а.

18.37 - За сутра најављен нови сусрет Груевског и Заева, уз присуство амбасадора ЕУ и САД. Дан касније, лидери супротстављених опција састаће се у Стразбуру. 

17.40 - Готово сви говорници поновили да ће протест трајати док Груевски не поднесе оставку.

16.55 - Зоран Заев се обраћа окупљенима. Позвао је актуелног премијера Николу Груевског да поднесе оставку. Минутом ћутања демонстранти одали пошту полицајцима страдалим у борбама у Куманову.

15.30 - Протест протиче мирно, а окупљенима се са бине испред зграде македонске владе обраћају представници студената, интелектуалаца и НВО. Зоран Заев дошао на протест.

14.52 - Челници владајуће коалиције позивају на масован контрамитинг испред македонског парламента Собрања у понедељак увече.

14.15 - Почео протест у Скопљу. Хиљаде демонстраната креће се од зграде Владе Македоније ка парламенту. Према проценама организатора, окупило се неколико десетина хиљада људи.

13.37 - Све већи број грађана у центру Скопља.

12.18 - Полицијска возила на улицама Скопља, јављају македонски медији. Портпарол полиције Иво Котевски рекао је да је ангажован "одговарајући број полицајаца".

11.45 - Полиција поставила контролне пунктове на путевима. Грађани који су кренули на протест опозиције жале се да полиција зауставља и претреса све аутобусе, преносе македонски медији.

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев на масовном антивладином протесту у Скопљу поручио је премијеру Николи Груевском да поднесе оставку, јавља извештач РТС-а.

"Николи Груевском су одбројани сати", рекао је Заев, који је премијера назвао "кукавицом" због непримереног обрачуна са неистомишљеницима и "лоповом" јер је, како каже, покрао изборе.

Лидер СДСМ-а је, такође, позвао грађане, припаднике свих етничких заједница – Македонце, Албанце, Србе и Турке – и чланове разних политичких странака и удружења, да остану испред седишта Владе све док Груевски и његов кабинет не поднесу оставке.

"С вољом или не, Груевком је дошао крај", рекао је Заев бурно поздрављан од присутних грађана.

"Македонија ће бити заједничка мултиетничка држава, држава равноправних грађана. Завршено је време великог патриотизма", напоменуо је Заев.

"Груевски, немој да одуговлачиш, твоје време је истекло", рекао је лидер СДСМ-а и додао да једино што актуелни премијер у овом тренутку може да уради јесте да – напусти владу.

Заев је, такође, одао почаст полицајцима погинулим у кумановском оружаном обрачуну са терористима и истакао да је штета коју је Груевски направио "велика као што је велика Македонија".

Лидер СДСМ-а позвао је на формирање прелазне владе која би у одређеном року требало да распише фер и демократске изборе.

"Груевски се плаши оставке, али то је једино решење. Овај 17. мај мирише на слободу и ући ће у историју као дан када је дошло до стварања слободне Републике Македоније", поручио је Заев.

Од међународне заједнице, каже, очекује помоћ тако што ће се више ангажовати у мирном решавању политичке кризе у Македонији.

Заев је затражио и смену јавног и републичког тужиоца и руководства државних медија.

Када се промени власт, Македонија ће, уверен је Заев, бити заједничка стабилна мултиетничка држава са једнаким правима за све који су у њој рођени, без обзира на националну и верску припадност.

Грађанима је обећао фер расподелу зарада и пензија, ефикаснију здравствену политику, превентивну казнену политику, као и да влада неће трошити буџетска средства за изборне кампање.

"Република Македонија ће бити пример перспективне социјалне државе", рекао је Заев и указао на потребу реформе образовања и аутономију Универзитета, са центром у Скопљу.

Велики број грађана из готово свих градова Македоније дошао је у Скопље, организовано, аутобусима, возовима, аутомобилима – како се ко снашао.

Обезбеђено је неколико хиљада лежаљки, врећа за спавање и шатора у импровизованом кампу, где ће присталице опозиције камповати до оставке премијера Николе Груевског.

Током митинга окупљени су држали заставе Македоније и Албаније, као и транспаренте: "Оставка", "Збогом, Никола", "Сваки човек има право на здраву животну средину", "Нема ти спаса од народног гласа", "1941. сам био партизан, а 2015. протестујем".

У протест је укључено 14 странака и грађанских покрета, међу којима су и неке мање партије Албанаца, као и европосланик социјалдемократског блока у Европском парламенту Ричард Ховит, амбасадор ЕУ у Скопљу Ерван Фуере и Холандије Симоне Филипини.

Део аналитичара сматра да грађани Македоније, без обзира на националну припадност, имају много разлога за масован протест против владе која је већ девет година на власти, а држава је најсиромашнија, не само у региону већ и у светским размерама.

Они подсећају да је Македонија пре десетак година била лидер у евроатлантским интеграцијама, а данас је на зачељу међу државама у региону, на путу да изгуби чак и препоруку за чланство у ЕУ.

С друге стране, Груевски тврди да оставку неће поднети јер то сматра кукавичким чином.

Оно што додатно компликује ситуацију у Македонији јесу и недавни догађаји у Куманову, када је дошло до сукоба македонских безбедносних снага и наоружане групе.

И у владајућем и у опозиционом табору влада одлучност, иако би догађаји који следе могли да донесу ново усложњавање озбиљне кризе која последњих месеци потреса Македонију.

Трачак наде да би могло да дође и до договора о превазилажењу кризе постоји јер, иако под снажним притиском САД и Европске уније, Заев и Груевски су у петак поново сели за преговарачки сто.

Тај састанак се очекивано завршио без договора, али је закључено да треба буде настављен у понедељак.

Разговорима су присуствовали лидери партија Албанаца – Демократске уније за интеграцију Али Ахмети, која је коалициони партнер у влади, и опозиционе Демократске партије Албанаца Мендух Тачи.

За уторак, 19. маја, у Стразбуру је најављен нови сусрет Заева и Груевског.

За сутра је у Скопљу на истом месту заказан протест владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи