Читај ми!

Пет полицaјаца погинуло у сукобима са терористима у Куманову, 30 повређено. Има мртвих и међу нападачима

Током целодневних сукоба македонске полиције са неидентификованом наоружаном групом у Куманову, погинуло је пет полицајаца, а 30 рањено. Има мртвих и међу нападачима. Акција се наставља док последњи терориста не буде неутрализован, рекла је министарка полиције Гордана Јанкуловска. Полицији се, како јављају македонски медији, предало 27 нападача. Пуцњава се чула и вечерас.

23.10 - Акција у Куманову се наставља док се терен потпуно не очисти, рекла је на конференцији за медије македонска министарка полиције Гордана Јанкуловска. Нема информација да ли је међу жртвама било и цивила, јавља извештач РТС-а из Скопља Владимир Банић.

22.40 - Како је вечерас саопштено у Скопљу у сукобима у Куманову погинуло је пет припадника МУП-а Македоније. Има мртвих и међу нападачима, речено је вечерас на конференцији за новинаре македонског МУП-а.

21.55 - МУП Македоније заказао вечерас у 22.30 ванредну конференцију за медије, јавља извештач РТС-а из Скопља.

21.50 - Тренутно се у Куманову не чују пуцњи, већи део насеља које је данас било поприште сукоба евакусан је. У неким деловима града не раде телефонске линије и нема електричне енергије. На улицама мало пролазника али се аутомобилски саобраћај одвија нормално, јавља извештач РТС-а из Куманова Миљана Окиљевић.

21.45 - Министарство спољних послова препоручило је држављанима Србије да не путују у Македонију због актуелне нестабилне ситуације.

21.15 - Објављена имена двојице полицајаца, који су убијени у сукобу са нападачима.

20.50 - Албанци из Куманова у колони аутомобила и 12 аутобуса преко прелаза Прешево беже у Србију. У аутомобилима су целе породице, јавља Танјугов извештач са лица места.

20.10 - Србија ће умети да заштити и сачува своју територију, каже премијер Александар Вучић. 

20.05 - МУП потврдио да је терористичка група елиминисана и неутрализована, преноси Вечер.

19.50 - Извештач РТС-а са лица места јавља да се у околини Куманова још чује рафална паљба.

19.20 - Скопска телевизија Сител, блиска македонским властима, јавља да је акција у Куманову завршена. Полиција је успела да савлада око 70 терориста. Последњих 27 терориста предала су се полицији машући белим чаршавима, јавља Вечер

18.00Одложене све утакмице у Македонији због стања у земљи, саопштио Фудбалски савез Македоније.

17.45 Гранични прелаз Прешево је проходан и грађани без проблема могу да напусте Македонију, кажу у Амбасади Србије у Скопљу.

17.35 - Већи број људи из Куманова прелази границу и одлази ка Прешеву и Бујановцу, јавља извештач РТС-а. У току евакуација становника Дивљег насеља и насеља Тоде Мендол.

16.15Нема назнака о могућем проширењу сукоба из Македоније на југ Србије, каже председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић. 

16.07 - Једна од група која носи име Ослободилачка национална армија, или УЧК, путем интернета преузела одговорност за напад на македонску полицију, као одговор на "вишедневно узнемиравање Албанаца у околини Куманова", пише приштински Бота сот. Веродостојност те тврдње, за сада, није могуће проверити. 

15.55 - Зоран Заев позвао на прекид протеста како би сви допринели решавању ситуације у којој се нашла Македонија. Од владајућих партија, премијера Груевског и Алија Ахметија, тражи да објасне ко и зашто дестабилизује Македонију.

15.40 - После извесног времена поново се чује снажна пуцњава у Куманову. 

15.00 - Македонски председник Ђорђе Иванов прекинуо посету Русији и упутио се у Македонију. 

14.55 - Према најновијим подацима, убијена су три полицајца, а рањено је 20 полицајаца и цивила, јавља Плус инфо. Рањени су превезени у болницу.

14.20 - Македонска полиција саопштила да се у Куманову налази терористичка група која је дошла из иностранства, преноси Плус инфо. Реч је о добро наоружаној и обученој групи. Полиција нападнута бомбама и снајперима.

13.00 - У сукобима у Куманову погинула су три македонска полицајца, док их је 12 рањено. Страхује се да је број жртава већи. Куманово надлећу полицијски хеликоптери.

12.55 - У погранични појас ка Македонији Србија је послала додатне снаге безбедности.

11.49 - Некадашњи командант Ослободилачке националне армије Али Ахмети позвао грађане Куманова да остану смирени и не наседају на провокације. Дестабилизација Македоније није у интересу Албанаца, наводи се у саопштењу његове странке, Демократске уније за интеграције.

11.30 - Заустављен саобраћај на ауто-путу Београд–Скопље, који пролази кроз Куманово, јављају македонски медији.  

11.05 - У Куманово пристижу нови одреди полиције. 

10.30 - Повређени полицајци пребачени у кумановску болницу, а четири теже повређена полицајца транспортована су у Скопље.

9.55 - Македонски специјалци опколили Куманово.

Македонски специјалци сукобили су се јутрос са припадницима наоружане групе која већ данима "патролира" брдима око Куманова. Пет припадника македонских снага безбедности су погинула, а 30 полицајаца и цивила је рањено.

"Жртава на страни терориста има, али не знамо њихов тачан број", рекла је министарка полиције Гордана Јанкуловска на конференцији за новинаре. 

Тројица погинулих су идентификована, док имена преостале двојице погинулих полицајаца нису још саопштена јер, како је објаснила, у току је контакт са њиховим породицама. 

Погинули су полицајци Жарко Кузмановски (1981), Ненад Серафимовски (1987) и Сашо Самолиовски (1982) и још двојица из Гостивара и Штипа. 

“"Они су се борили у терористичкој акцији која нажалост и даље траје док и последњи терориста не буде неутрализован"”, рекла је Јанкуловска и подсетила да је полицијска акција почела рано јутрос против групе која је имала за циљ напад на државне институције.

Колико је група била опасна показује и то што су, како је навела, читавих 16 сати пружали отпор.

“Отпор већег дела групе је сломљен после 18 часова и велики број њих се предао”, рекла је Јанкуловска, али је истакла да је део терориста наставио да пружа отпор.

Према њеним речима, ситуација на терену је веома ризична, на шта указује и то да је у последњих сат времена повређена још шесторица припадника полиције. 

Сукоби су избили у кумановском Дивљем насељу где се, према полицијским тврдњама, налазила група од педесетак наоружаних особа које су "желеле да нападну стратешке тачке у том граду".

Јака пуцњава, праћена повременим експлозијама, чула се у Куманову од раног јутра. Град и околину су надлетали хеликоптери, који нису дејствовали. Касно вечерас над Кумановом чуо се звук беспилотне летелице, јавља репортер РТС-а. 

Из неколико кућа виo се дим, а грађанима је наређено да не напуштају своје домове док траје акција.

Портпарол македонске полиције Иво Котевски рекао је у Куманово дошла терористичка група из иностранства и да је реч о добро наоружаној и обученој групи која је планирала нападе на државне институције.

Како је навео, македонски специјалци су нападнути бомбама и снајперима.

Објаснио је да је група илегално ушла из једне суседне државе и да је добро наоружана и обучена за борбу у оваквим условима. 

Албански медији из Куманова су пак објавили да је полиција од јутрос ухапсила неколико Албанаца.

Због такве ситуације, већи број људи из Куманова је пршао границу и упутио се ка Прешеву и Бујановцу, јавио је извештач РТС-а са лица места.

Пут ка Дивљем насељу и насељу Тоде Мендол био је блокиран, а запаљене су и две школе. Мештани су се евакусали уз помоћ полиције и углавном одлазили код својих рођака, јављају македонски медији. Неки су ишли пешице, а неке су превозила специјална полицијска возила. Углавном је реч о породицама са децом и старијим људима.

Куманово, које је од Скопља удаљено 40 километара и налази се близу северне македонске границе са Србијом, надлећу хеликоптери, преносе медији.

Иако се неколико наоружаних група од почетка седмице појавило у околини Куманова и Кичева, још нико са сигурнишћу не зна ко их предводи и какви су им циљеви.

Македонска полиција је последњих дана учестало патролирала по околини Куманова, посебно око Липкова, али није било извештаја о сукобима. У селу Танушевци, недалеко од Куманова, почео је сукоб 2001. године.

У тој области живи велика заједница етничких Албанаца. Албанска мањина чини четвртину од укупно два милиона становника Македоније.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво