СНСД: Референдум о самосталности РС могућ 2018.

Сабор Савеза независних социјалдемократа усвојио је Декларацију о слободној и самосталној Републици Српској, којом се у 2018. години најављује расписивање референдума о самосталности РС. Mилорад Додик једногласно поново изабран за председника ове странке.

У Декларацији се наводи да је "Република Српска самостална држава у оквиру својих граница и има право, а још више обавезу, расправити о остваривању својих интереса у БиХ", преноси Бета.

"Уколико до краја 2017. године не буде видљивих процеса и мерљивих резултата успостављања позиција Републике Српске у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, Народна скупштина Републике Српске треба у току 2018. године да распише референдум о самосталном статусу Републике Српске", наводи се у Декларацији.

Декларација носи наслов "Република Српска - слободна и самостална будућност и одговорност".

На основу резултата референдума органи власти Републике Српске, наводи се даље, предложиће Федерацији БиХ мирно раздруживање и обострано истовремено признање.

У Декларацији се даље предлаже да се на простору БиХ од самосталних држава, које би биле формиране, успостави унија држава БиХ са отвореним границама, слободним кретањем људи и роба.

Након утврђивања самосталног статуса, додаје се, Република Српска треба без одгађања да затражи приступање ЕУ, уз прихватање њених правних тековина.

"У случају противправних активности високог представника у БиХ и инструментализованог правосуђа, Република Српска треба да донесе одлуке о стриктној примени Устава БиХ и Устава Републике Српске и одреди временске рокове за њихово провођење", наведено је у документу.

У Декларацији је још наглашено да ће Република Српска законом регулисати које ће акте, које усвоје органи БиХ, примењивати на простору овог ентитета, а предложено је и да се размотри анализа функционисања, организовања и финансирања БиХ у делу надлежности које нису дате Уставом БиХ.

Федерацији БиХ ће, како је најављено, бити понуђено да ентитети преузимају неправно пренете уставне надлежности ентитета у економској области, водећи рачуна о временској реалности и путу БиХ до пуноправног чланства у ЕУ.

СНСД сматра да одржавање неизвесне будућности БиХ не може бити пут Републике Српске и да новим уставом Република Српска треба да потврди и одбрани своју уставноправну позицију одређену Дејтонским споразумом и његовим анексима.

У документу се помињу "три територијалне јединице у БиХ" и Брчко дистрикт, уз оцену да би нова административно-територијална организација Федерације БиХ могла коначно и јасно определити пут стабилне и одрживе БиХ у њеним међународно признатим границама. 

"Република Српска ни политички, ни територијално не прихвата задирање у њена права", наведено је у Декларацији.

Додик поново изабран за председника СНСД-а 

Милорад Додик једногласно је поново изабран за председника СНСД-а, а сабор те странке је изабрао и нове чланове Главног одбора странке и једногласно подржао три декларације, међу којима је и Декларација о слободној и самосталној Републици Српској.

Сабору је присуствовао и потпредседник СНСД-а Игор Радојичић, који је од октобарских избора избегавао страначке скупове и на свом Твитер профилу износио критике у вези са политиком врха странке.

Радојичић је на свом Твитер профилу објавио делове свог данашњег излагања на Сабору, наводећи да су СНСД-у потребне промене да би та странка могла променити друштво.

Он је још упозорио да "обични људи очекују промене у друштву", да је "много незадовољства вођењем кадровске политике" и да се СНСД "мора отргнути приватним утицајима".

"Унутар странке и у јавном сектору потребне су озбиљне кадровске промене. Захвалити се неуспешним, вредновати успешне", написао је Радојичић.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 26. апр 2015, 22:43) - anonymous [нерегистровани]

Dragan Cavic iz ndp

je rekao da je ova deklaracija obicna ujdurma i da se to sa referendumom nece desiti ni 2018. Svi koji podrzvaju Dodika su jako pateticni i cinicni, jer u tom slucaju daju argument vise Kosovu da se ujedini sa Albanijom...
Cavic dodaje da treba dobiti podrsku SAD,EU pa i Srbije, ali Dodik to nema ni od jedne strane. Dodik ce dovesti srpski narod u BiH pred jos jedan rat...

(недеља, 26. апр 2015, 16:22) - Braco [нерегистровани]

BIH

Zaboravljate da mir u BiH održavaju trupe NATO-a po sporazumu iz Dejtona i da nikakav razlaz nije moguć do sporazuma o mirnom uređenju Bosne i Hercegovine.

(недеља, 26. апр 2015, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

RepublikaSrpska

znaci slobodu zivot i opstanak za Srbe preko Drine...inace ce nestati kao u HR gdje su nekada bili 25% a danas 3% populacije

(недеља, 26. апр 2015, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Do razlaza ce doci kad tad

Neminovno je da ce do razlaza doci kad tad. Sadasnja kompozicija Bosne i Hercegovine i nije toliko lose resenje za srpski narod, ali je problem u tome sto se Sarajevo na cijem su celu Bosnjaci uporno trudi da maksimalno izopsti Srbe, otima im nadleznosti zagarnatovane Dejtonom, sikanira ih preko sudova koje kontrolise Sarajevo, nazivaju Republiku Srpsku genocidnom i ocekuju da Srbi prihvate Bosnu kao takvu. Ja ne znam sta je tim ljudima. Bosnjaci moraju da se pomire sa tim da ne mogu nametati svoju politiku Srbima, kao sto ni Srbi ne treba da namecu svoju politiku Bosnjacima. Srbi su mnogo krvi prolili da bi se izborili za svoj opstanak i egzistenciju na tim prostorima, to moraju da cine i dalje bez posustajanja.

(недеља, 26. апр 2015, 10:25) - Срб [нерегистровани]

БЛ

Треба рећи да је Додик велики политичар, који је стабилизовао Српску политички и очувао стабилност у економској кризи, али треба још више да се ради, да се што више љуи запосли, јер ако људи раде, Српска ће бити још јача. У СНСД је очекивано да Додик буде једногласно изабрана, али и Игор је објаснио неке ствари које треба мијењати. Најбољи приједлог је Унија БиХ са несемтаним кретањем роба и људи. Професор из Бања Луке

(недеља, 26. апр 2015, 04:30) - anonymous [нерегистровани]

neizbezno

razdvajanje je neizbezno...to svi znaju samo je pitanje u kojem momentu ce to odgovarati velikim silama.znaci samo pametno ali uporito a muslimani i hrvati neka se posle nagadjaju kako ce federaciju podeliti...to nas bas i ne interesuje mnogo

(субота, 25. апр 2015, 23:20) - Milan Lala [нерегистровани]

Razlaz

Nezavisnost RS je pitanje vremena . BIH je "Yuoslavija" u malom . Yugoslavija se raspala jer je nisu zeleli bas ti koji se danas u BIH " bore " toboz za neko " zajednistvo ". U Yugoslaviji nisu mogli sa Srbima trazili su da se odvoje i nezavisnost a sad gle cuda mogu sa Srbima u BIH i sve bi bilo "fino" samo da se RS ukine i BIH centralizuje . To je jedna prozirna pateticna politika Sarajeva koja nemoze sacuvati BIH. BIH danas egzistira iskljucivo na gruboj prinudi koju sprovode zapadne sile i EU. BIH ce trajati dok bude te grube prinude . Razlaz u BIH nece rezultovati nikakvim ratom pod uslovom da taj rat ne zele i ne podrzavaju zapadne sile i EU. Bosnjaci cine veliku gresku sto ne pristaju da sa RS razgovaraju o mirnom razlazu RS i FBIH . Bosnjaci bi napokon dobili svoju drzavu i mogli bi ziveti onako kako oni hoce . Megalomanisanje Bosnjaka da ce moci odrzati celu BIH je utopija koja se nemoze ostvariti . Mirni razlaz je siguran put ka saradnji i napredku izmedju RS i FBIH.

(субота, 25. апр 2015, 20:34) - Miloš [нерегистровани]

Re. Opet on obmanjuje narod!

Da nije Dodika R.Srpska bi odavno bila ugasena ,a srpski narod proteran sa svojih ognjista. On mora da se tako ponasa kako bi sacuvao R.Srpsku i srpski narod na tim prostorima. To narod zna i zato glasa za njega.

(субота, 25. апр 2015, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

@Opet on obmanjuje narod!

Ne obmanjuje on narod vec igra igru,da nije njega ja mislim da ni Republike Srpske ne bi bilo.

(субота, 25. апр 2015, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

Opet on obmanjuje narod!

Dodik, da je pametan, otisao bi iz politike vec sutra! Sta je uradio za ovih devet godina? Nista! Apsolutno nista! Znao je drzati zapaljive govore protiv BiH, a istovremeno okrivljavati (samo) Bosnjake kad bi ovi izjavili nesto protiv RS! Sa HDZ je jako blizak, sto je previse i onda kaze da se ne mesa u unutrasnje poslove FBiH!? Strasno!