Линта: Повлачење потернице за Главашем ругање жртвама

Миодраг Линта оцењује да је одлука Жупанијског суда у Загребу да повуче потерницу за Бранимиром Главашем, који је недавно пуштен на слободу, представља наставак ругања са српским жртвама у Хрватској.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта је, у писаној изјави медијима, апеловао на Европску унију, ОЕБС и Савет Европе да изврше притисак на Хрватску да почне да осуђује злочинце на казне које су примерене тежини злочина и да, када их осуди, престане да тражи начин за њихово брзо ослобођење, преноси Танјуг.

Линта је подсетио да је Жупанијски суд десетак дана раније расписао потерницу за Бранимиром Главашем након одлуке Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. и 1992. године.

"Страшна је спознаја да је хрватско правосуђе пустило на слободу једног окорелог ратног злочинца и тиме послало јасну поруку преосталим Србима у Хрватској шта им се може поново десити у будућности", рекао је Линта и додао да је то још један доказ да је Хрватска једина чланица Европске уније која штити своје ратне злочинце.

Посебан проблем је, како наводи, то што хрватско друштво на Хрвате који су учинили стравичне злочине према Србима гледа као на хероје, а не злочинце.

Он сматра и да се све више показује да је ЕУ направила велику грешку када је одлучила да Хрватској прогледа кроз прсте и прими је у своје чланство 1. јула 2013. године.

Хрватска, како тврди, две и по године од пријема у чланство не испуњава преузете обавезе у вези са побољшањем независности и непристрасности правосуђа и кажњавање ратних злочина, и на тај начин злоупотребљава поверење које је незаслужено добила од ЕУ.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 28. јан 2015, 23:34) - anonymous [нерегистровани]

Naravno gospodine Linta,

ne bismo bili iznenadjeni, da svi fasisti iz 2. Sv. rata budu rehabilitovani. Neo-nacizam se samo zove neo, ali je samo u potaji gajen onaj, nama dobro poznat.