Линта: Повлачење потернице за Главашем ругање жртвама

Миодраг Линта оцењује да је одлука Жупанијског суда у Загребу да повуче потерницу за Бранимиром Главашем, који је недавно пуштен на слободу, представља наставак ругања са српским жртвама у Хрватској.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта је, у писаној изјави медијима, апеловао на Европску унију, ОЕБС и Савет Европе да изврше притисак на Хрватску да почне да осуђује злочинце на казне које су примерене тежини злочина и да, када их осуди, престане да тражи начин за њихово брзо ослобођење, преноси Танјуг.

Линта је подсетио да је Жупанијски суд десетак дана раније расписао потерницу за Бранимиром Главашем након одлуке Уставног суда Хрватске да укине правоснажну пресуду због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. и 1992. године.

"Страшна је спознаја да је хрватско правосуђе пустило на слободу једног окорелог ратног злочинца и тиме послало јасну поруку преосталим Србима у Хрватској шта им се може поново десити у будућности", рекао је Линта и додао да је то још један доказ да је Хрватска једина чланица Европске уније која штити своје ратне злочинце.

Посебан проблем је, како наводи, то што хрватско друштво на Хрвате који су учинили стравичне злочине према Србима гледа као на хероје, а не злочинце.

Он сматра и да се све више показује да је ЕУ направила велику грешку када је одлучила да Хрватској прогледа кроз прсте и прими је у своје чланство 1. јула 2013. године.

Хрватска, како тврди, две и по године од пријема у чланство не испуњава преузете обавезе у вези са побољшањем независности и непристрасности правосуђа и кажњавање ратних злочина, и на тај начин злоупотребљава поверење које је незаслужено добила од ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво