Читај ми!

Главаш на слободи, полиција истражује претње сведоцима

Осуђени за ратне злочине Бранимир Главаш изашао је из затвора у Мостару, пошто је Суд БиХ донео решење о "прекидању извршења затворске казне", након одлуке Уставног суда Хрватске да му укине пресуду за злочине над српским цивилима у Осијеку.

Бранимир Главаш каже да његов излазак из затвора означава "први ка доказивању његове невиности" и "чистоће Домовинског рата".

"Мој излазак значи први корак према циљу, према доказивању моје невиности, али и победа у доказивању чистоће Домовинског рата", изјавио је Главаш бројним медијима који су пропратили његов излазак из затвора у Мостару.

Главаш је након пуштања из затвора након четири године издржавања казне, позвао новинаре на дружење у Хотелу "Еро".

Казао је да му је "остало још нешто уштеђевине" и додао да ће са својим адвокатима договорити следеће правне потезе у кући коју је саградио у месту Дриновци код Груда у Херцеговини.

Бранимир Главаш има држављанство Хрватске и БиХ, а пристао је да затворску казну издржава у БиХ пошто је га је Врховни суд Хрватске 2010. године осудио на осам година затвора због ратних злочина над Србима 1991. године у Осијеку, преноси Бета.

Данас је "прекинуто извршење затворске казне Бранимиру Главашу, која је изречена правоснажном пресудом Суда БиХ од 20. септембра 2010, до достављања нове правоснажне пресуде државе", наводи се у одлуци Суда БиХ.

Против тог решења жалба је могућа у року од три дана.

Хрватски Уставни суд укинуо је 12. јануара правоснажну пресуду Врховног суда, којом је Главаш осуђен и затражио да се поступак понови.

Загребачки Жупанијски суд расписао је 16. јануара потерницу за Главашем, јер је против њега на снази неправоснажна пресуда на основу које му је раније одређен притвор.

То значи да ће, ако пређе на хрватску територију после пуштања из затвора у Мостару, бити ухапшен.

Главаш је раније изјавио да ће "радије невин робијати осам година у Зеници него иједан једини дан политички пресуђен у хрватском казамату".

Покрет социјалиста осудио је одлуку о ослобађању Бранимира Главша.

"Одлука судских власти БиХ да се усташки комадант Осјека Бранимир Главаш пусти на слободу је наставак политике по којој има српских избеглица, али нема оних који су их протерали и има злочина над Србима, али нема оних који су злочине чинили", наводи се у саопштењу те странке.

Покрет социјалиста очекује да ЕУ и ОЕБС осуде поступак судских власти у БиХ, због породица жртава Главашевих злочина, "свих протераних, свих побијених".

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 21. јан 2015, 01:33) - anonymous [нерегистровани]

Ma

Batalite Hrvate netreba da nas uvlace u ono sto oni rade,pa mene nemogu bar,treba pozvati Srbe da se vrate kuci pa da vidimo realnost i dali uopste takvih ima,treba ostaviti Hravate da izgore sami sebe u zavisti i zlobi,ignorisanje i samo posao bez emocija...bez Srba njihova politicka scena nepostoji ja bi im to uradio kulturno je i ima osnova,nemogu da se ljute mogu samo da placu...Jevreji su toliko pametno odradili neke stvari da stvarno trebamo da ih prekopiramo...

(уторак, 20. јан 2015, 23:59) - anonymous [нерегистровани]

Шта ће сад рећи Колинда

Хоће слати писамо секретару УН-а сад. Срамота!

(уторак, 20. јан 2015, 21:51) - Robislav [нерегистровани]

Ceo svet zna vrlo dobro koje Glavas

On ne treba da igra nesto. Ceo svet zna, koje on i sta je radio on!

(уторак, 20. јан 2015, 20:11) - anonymous [нерегистровани]

zatvorenik

alo! zasto ovaj zatvorenuik nije odveden u hag tamo mu je mesto,kakvo je to tuzilastvo.,korumpirano?.

(уторак, 20. јан 2015, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

O cistoci domovinskog rata i tvojoj nevinosti...

...govori broj proteranih Srba sa vekovnih ognjista i broj pobijenih i nestalih Srba u RH pre zvanicnog otpocinjanja rata u RH (rata protiv gradjana Srpske nacionalnosti).
Jedno je sigurno.Tvoja savest ne moze biti i nije cista!Sumnjam da je cista i savest onih koji ponistavaju presudu.Opravdano je ponistiti presudu jedino zbog sramno niske kazne.
Nijedan se zlocin ne moze prastati ,bez obzira ko ga je pocinio,pa ni tvoj!

(уторак, 20. јан 2015, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

sramni cin

konacno su priterali pravdu uzazid .

(уторак, 20. јан 2015, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Glavas

treba biti poslat u hag a ne kuci.

(уторак, 20. јан 2015, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

ukidanje presude

A samo ste vi zrtve koji cete i dalje da postavljate uslove Srbiji. Na koj nacin ste vi to usli u EU samo li se pitam! Zatvarali ste poglavlja,a bitno vam je da vam je Sloba i Srbija kriva. Dosta mi je vise sa politikom iz prvog/drugoga sv.rat itd. Hrabri ne kriju svoje grehove!

(уторак, 20. јан 2015, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

Sud i Pravda!!!!

Dok se hrvatski i muslimanski zatvorenici oslobadjaju, Srbima se jos sudi i ganjaju ih!!