Читај ми!

Главаш на слободи, полиција истражује претње сведоцима

Осуђени за ратне злочине Бранимир Главаш изашао је из затвора у Мостару, пошто је Суд БиХ донео решење о "прекидању извршења затворске казне", након одлуке Уставног суда Хрватске да му укине пресуду за злочине над српским цивилима у Осијеку.

Бранимир Главаш каже да његов излазак из затвора означава "први ка доказивању његове невиности" и "чистоће Домовинског рата".

"Мој излазак значи први корак према циљу, према доказивању моје невиности, али и победа у доказивању чистоће Домовинског рата", изјавио је Главаш бројним медијима који су пропратили његов излазак из затвора у Мостару.

Главаш је након пуштања из затвора након четири године издржавања казне, позвао новинаре на дружење у Хотелу "Еро".

Казао је да му је "остало још нешто уштеђевине" и додао да ће са својим адвокатима договорити следеће правне потезе у кући коју је саградио у месту Дриновци код Груда у Херцеговини.

Бранимир Главаш има држављанство Хрватске и БиХ, а пристао је да затворску казну издржава у БиХ пошто је га је Врховни суд Хрватске 2010. године осудио на осам година затвора због ратних злочина над Србима 1991. године у Осијеку, преноси Бета.

Данас је "прекинуто извршење затворске казне Бранимиру Главашу, која је изречена правоснажном пресудом Суда БиХ од 20. септембра 2010, до достављања нове правоснажне пресуде државе", наводи се у одлуци Суда БиХ.

Против тог решења жалба је могућа у року од три дана.

Хрватски Уставни суд укинуо је 12. јануара правоснажну пресуду Врховног суда, којом је Главаш осуђен и затражио да се поступак понови.

Загребачки Жупанијски суд расписао је 16. јануара потерницу за Главашем, јер је против њега на снази неправоснажна пресуда на основу које му је раније одређен притвор.

То значи да ће, ако пређе на хрватску територију после пуштања из затвора у Мостару, бити ухапшен.

Главаш је раније изјавио да ће "радије невин робијати осам година у Зеници него иједан једини дан политички пресуђен у хрватском казамату".

Покрет социјалиста осудио је одлуку о ослобађању Бранимира Главша.

"Одлука судских власти БиХ да се усташки комадант Осјека Бранимир Главаш пусти на слободу је наставак политике по којој има српских избеглица, али нема оних који су их протерали и има злочина над Србима, али нема оних који су злочине чинили", наводи се у саопштењу те странке.

Покрет социјалиста очекује да ЕУ и ОЕБС осуде поступак судских власти у БиХ, због породица жртава Главашевих злочина, "свих протераних, свих побијених".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво