Главаш на суђењу због клевете

Бранимир Главаш, хрватски ратни командант који у Мостару служи осмогодишњу затворску казну за ратне злочине, боравио је накратко у Осијеку, да би присуствовао суђењу против осијечког градоначелника Ивана Вркића кога је тужио за клевету.

Главаш је приватну тужбу подигао због изјава у фебруару ове године, када је осјечки градоначелник упозорио на несразмере Главашеве имовине и примања, повезујући то с могућим ратним профитерством, преноси Танјуг.

Тужба је поднета јер је градоначелник рекао и да његова странка Хрватски демократски савез Славоније и Барање (ХДССБ), припрема организацију нереда у Осијеку, па се и странка придружила судском гоњењу.

Рочиште је завршено након свега 45 минута, јер је адвокатица туженог, Ксенија Вржина, тражила изузеће општинског суда због сумње у пристраност, па је суђење одложено.

Главаш је у Осијек стигао у полицијској пратњи и смештен је у Истражни затвор а одатле је доведен у Општински суд на рочиште у поступку против Вркића.

Испред зграде суда, пре његовог доласка, скупило се стотинак Главашевих пријатеља и страначких присталица, а за суђење је владало и велико занимање јавности и медија, пише Јутарњи лист.

Иначе, ово је био први Главашев долазак у Осијек након пет и по година откако је побегао у БиХ, где у Мостару издржава осмогодишњу затворску казну за почињене ратне злочине.

До граничног пријелаза Орашје - Жупања пратила га је полиција БиХ, а затим су га преузели хрватски специјалци.

С обзиром на то да у БиХ не постоји могућност помиловања осуђеника за ратне злочине, Главаш би се у Хрватску, након пуног одслужења казне, могао вратити тек крајем 2017.године.

Главаш је био један од ратних команданта Осијека 1991/92. године одговоран за ратне злочине над цивилима српске националности.

Против њега је покренут кривични поступак 2006. године када је и притворен а истрага је из здравствених разлога прекидана више пута а притвор укидан.

Након поновљеног суђења, 2009. године Главаш је неправоснажно осуђен на 10 година затворске казне. Међутим, није био присутан изрицању пресуде, да би се ускоро обратио јавности путем снимљене видео поруке и поручио да не планира да се преда.

У тренутку пресуде је још увек био под имунитетом, као саборски заступник, па је захваљујући томе прешао границу с БиХ где је тражио и добио држављанство.

Касније му је суђено у БиХ, проглашен је кривим и тренутно служи казну у "КПД Зеница".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво