Читај ми!

Нова албанска "формација" прети Македонији

Потпуно нова, четврта албанска герилска формација прети македонској полицији. Уколико до понедељка не буду ослобођена шесторица Албанаца осуђена у процесу "Монструм", Ослободилачка војска Скопља (Ushtria Çlirimtare e Shkupit) почиње нападе на полицију. У петак "свеалбански" протест у Скопљу.

"Уколико албански затвореници не буду ослобођени до 14. јула, Ослободилачка војска ће предузети озбиљне кораке и масовне нападе на македонску полицију", саопштио је "главни штаб" те формације, која се тим "коминикеом" и представила јавности.

Ослободилачка војска Скопља, четврта је оружана формација која се на територији Македоније огласила од краја рата 2001. године и расформирања Ослободилачке националне армије, на чијем су се челу налазили Али Ахмети и Гзим Острени.

Осим Албанске националне армије, која је престала да постоји после акције македонских специјалаца у селу Бродец крајем 2007. године, повремено се јавности обраћала и Ослободилачка армија Илириде, али и још неколико група чије акције нису прелазиле оквире интернета.

Појава Ослободилачке војске Скопља подударила се са повећаним тензијама у Македонији, насталих пошто је суд у Скопљу осудио шесторицу Албанаца на доживотне робије због тероризма и убиства петорице Македонаца у случају "Монструм".

Неформалне групе Албанаца су, путем друштвених мрежа, организовале протест због таквих пресуда, а прошлог петка демонстранти су се жестоко сукобили са полицијом у Скопљу.

У нередима је повређено двадесетак људи, а учесници протеста су ширили најразличитије поруке од "Нисмо терористи" до застава Ал Каиде.

У неколико македонских градова одржавају се свакодневни протести Албанаца, а скупови подршке одржани су и у Тирани и Приштини, где су локални навијачи палили македонске заставе.

Велики "свеалбански" протест заказан је за петак у Скопљу, а развој ситуације изазвао је озбиљне поделе и прави медијски рат Албанаца и Македонаца.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво