Нова албанска "формација" прети Македонији

Потпуно нова, четврта албанска герилска формација прети македонској полицији. Уколико до понедељка не буду ослобођена шесторица Албанаца осуђена у процесу "Монструм", Ослободилачка војска Скопља (Ushtria Çlirimtare e Shkupit) почиње нападе на полицију. У петак "свеалбански" протест у Скопљу.

"Уколико албански затвореници не буду ослобођени до 14. јула, Ослободилачка војска ће предузети озбиљне кораке и масовне нападе на македонску полицију", саопштио је "главни штаб" те формације, која се тим "коминикеом" и представила јавности.

Ослободилачка војска Скопља, четврта је оружана формација која се на територији Македоније огласила од краја рата 2001. године и расформирања Ослободилачке националне армије, на чијем су се челу налазили Али Ахмети и Гзим Острени.

Осим Албанске националне армије, која је престала да постоји после акције македонских специјалаца у селу Бродец крајем 2007. године, повремено се јавности обраћала и Ослободилачка армија Илириде, али и још неколико група чије акције нису прелазиле оквире интернета.

Појава Ослободилачке војске Скопља подударила се са повећаним тензијама у Македонији, насталих пошто је суд у Скопљу осудио шесторицу Албанаца на доживотне робије због тероризма и убиства петорице Македонаца у случају "Монструм".

Неформалне групе Албанаца су, путем друштвених мрежа, организовале протест због таквих пресуда, а прошлог петка демонстранти су се жестоко сукобили са полицијом у Скопљу.

У нередима је повређено двадесетак људи, а учесници протеста су ширили најразличитије поруке од "Нисмо терористи" до застава Ал Каиде.

У неколико македонских градова одржавају се свакодневни протести Албанаца, а скупови подршке одржани су и у Тирани и Приштини, где су локални навијачи палили македонске заставе.

Велики "свеалбански" протест заказан је за петак у Скопљу, а развој ситуације изазвао је озбиљне поделе и прави медијски рат Албанаца и Македонаца.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 11. јул 2014, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

Makedonac

Hvala braco i sestre na podrsci mi smo najblizi mi smo jedno.Hvala

(петак, 11. јул 2014, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

neredi

Ova situacija u Makedoniji je zabrinjavajuca, mene posebno brine jer iskreno receno veoma mnogo nas imamo familije u Makedoniji. Nadam se da ce Makedonska vlast naci snage da rese tu tesku situaciju na najbolji moguci nacin. Pozdrav Makedonskom narodu

(четвртак, 10. јул 2014, 22:49) - anonymous [нерегистровани]

Ko

je bio uz nas kada su nas bombardovali i uzeli nam parce zemlje niko iz regiona a sve nam toboze braca svi priznase Kosovo,kao coveku mi je zao Makedonaca i imaju moju moralnu podrsku a politicki sam ravnodusan.

(четвртак, 10. јул 2014, 21:21) - anonymous [нерегистровани]

Sigurno je da

Makedoniju čeka rat kad-tad..Nažalost..

(четвртак, 10. јул 2014, 21:03) - Miro Markovic [нерегистровани]

Makedonija je stara Srbija

'Makedonski narod' je najblizi po svemu srpskom narodu i mi moramo da ostanemo uvek zajedno, jer mi drugih i blizih prijatelja nemamo. To znaju nasi zajednicki neprijatelji, jer su pokusavali i jos uvek rade da nase dve narodne grupe razbije praveci neke nove 'nacije'. Jer, kao razbijene mogu lakse da ih kontrolisu i eksploatisu.

(четвртак, 10. јул 2014, 19:01) - anonymous [нерегистровани]

Grozno

Ovo moze biti pocetak novog balkanskog rata...
Potpuno mi se nesvidja!
A i sigurno drugima.

Naravno je Makedonija jaka, tako da teroristi nebi bili mnogo veliki problem.
Jedini problem bi bila reakcija NATO-a i UN-a.

(четвртак, 10. јул 2014, 18:39) - anonymous [нерегистровани]

Braca se u muci poznaju

Cela Srbija je uz bratsku Makedoniju.Setite se koliko nam je ta mala i siromasna zemlja pomagala tokom nedavnih poplava.

(четвртак, 10. јул 2014, 17:42) - anonymous [нерегистровани]

Opa Bato!

Pa ajde da vidimo dokle ćete dogurati.