Хрватска ухапсила избеглицу

Против српског држављанина Саше Цветојевића, који је ухапшен пре два дана на излазу из Хрватске, подигнута је кривична пријава због избегавања служења војног рока у Хрватској, потврђено је у хрватском Министарству одбране.

Цветојевић, избеглица из Хрватске који од 1991. живи у Србији, према наводима хрватског МУП-а у недељу је ухапшен на граничном прелазу Бајаково, на основу налога Жупанијског суда у Загребу због неодазивања војном позиву и избегавања војне службе.

 

Служба за односе с медијима хрватског Министарства одбране је потврдила да је то Министарство још 27. јуна 2005. године Општинском државном тужилаштву у Загребу доставило кривичну пријаву против Саше Цветојевића.

У пријави се наводи да је подигнута због тога што је Цветојевић "боравио у иностранству без одобрења надлежног тела, остао у иностранству и није се вратио до краја године у којој навршава 30 година старости, односно до 31.  децембра 2004. године, те му није било могуће уручити позив за служење војног рока, нити га упутити на извршавање војне обавезе, односно служења војног рока. Тиме је, како се тврди у пријави, "почињено кривично дело неодазивања позиву и избегавања војне обавезе, односно служења војног рока из члана 364. Кривичног закона Хрватске". 

Министарство одбране је навело и да је подизањем пријаве завршила надлежност тог Министарства, те да је случај пребачен у жупанијско тужилаштво у Загребу.

Портпарол суда  у Загребу Крешимира Девчића каже да су се тужилаштво и Цветојевићеви адвокати договорили да се током данашњег дана донесе тзв. пресуда у истрази. То значи да ће се цео поступак обавити без суђења, те да су обе стране пристале на убрзано доношење пресуде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи