Читај ми!

Федерација БиХ, протести и пленуми

Мирни протести и данас одржани у градовима широм Федерације БиХ. У неким општинама формирани пленуми грађана који намеравају да кантоналним скупштинама предложе састав будуће експертске и нестраначке владе.

Грађани Федерације БиХ и данас су протестовали у више градова Федерације БиХ, са захтевима за смену локалних челника и социјалним захтевима, а формирани су и пленуми грађана који намеравају да кантоналним скупштинама предложе састав будуће експертске и нестраначке владе.

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу, који је данас у посети Сарајеву, најавио је могућност посете Београду и Загребу, оцењујући да Србија и Хрватска имају значајне и важне везе са БиХ.

Грађански пленум у Сарајеву поподне је разматрао захтеве које ће пренети институцијама, али је заказано ново окупљање за петак у Олимпијској дворани "Зетра" јер је било превише заинтересованих грађана.

Просторије у којима је пленум организован нису могле да приме бројне незадовољне грађане па нису до краја формулисани захтеви који ће бити упућени властима.

Бројни грађани изнели су низ захтева и предлога, међу којима је смена актуелне владе. Траже да пленум предложи мандатара и формирање експертских, нестраначких власти, затим да се не процесуирају учесници протеста, а захтева се и деполитизација судства и полиције.

Скупштина Кантона Сарајево једногласно је прихватила оставку премијера Суада Зељковића и кантоналне владе, а неколико стотина демонстраната протестовало је у центру града.

Демонстрације су биле мирне, а окупљени су носили транспаренте "Нема правог рада док се не донесе правда" и "Нема снега - и њега сте покрали".

Демонстранти остају при захтевима за смену премијера Нермина Никшића и Владе Федерације, смањење плата министрима и укидање дневница и паушала.

У Тузли су се испред оштећене зграде кантоналне владе окупили чланови пленума грађана, којима се придружила и група радника пропалих фирми.

Члан пленума Даријан Минов каже да је добро што људи разговарају о томе ко ће бити мандатар и да је сада најважније да се изабере кантонална влада.

Он је објаснио, међутим, да пленум не може да предложи мандатара, јер је за то надлежна Скупштина кантона, а, како је рекао, "веома је добро што је Скупштина позвала све људе који желе да разговарају о конкретним именима".

Кантонална Скупштина прихватила је 1. март као рок који је пленум грађана предложио да би цео посао био завршен.

Вођа тузланске неформалне групе "Удар" Алдин Ширановић, који је иницирао протесте у Тузли прошле недеље, изјавио је, међутим, да "организација која се представља као пленум грађана нема легитимитет за преговоре о успостављању нове владе, јер није ни стајала иза протеста".

Ширановић је оптужио "различите неформалне групе да желе да подстичу анархију."

У Зеници се окупило око 300 демонстраната, а и у том граду су позвани грађани да се укључе у рад пленума, који ће сутра одржати оснивачку скупштину.

На протестима у Мостару најављено је да ће се вечерас одржати први пленум грађана на који су, као и у другим градовима, позвани сви који нису чланови политичких странака.

На том скупу разговараће се о конкретним захтевима с којима ће протестанти изаћи пред власти у Херцеговачко-неретванској жупанији.

На данашњем протесту поновљени су захтеви да се склоне неспособне и корумпиране владајуће гарнитуре и поручено да демонстрантима нико неће преотети оно што су покренули као и да неће допустити никакве националне поделе унутар својих редова.

У Брчком је синоћ формиран пленум грађана који ће убудуће заступати демонстранте и презентовати њихове захтеве институцијама тог дистрикта.

"Иза нас не стоје никакве странке нити организације. Ми најбоље знамо да иза нас стоји само дугогодишње понижење, глад, беспомоћност и безнадежност", наводи се у саопштењу пленума.

Пленум и даље захтева да целокупна Влада Дистрикта Брчко поднесе оставку и да се формира експертска нестраначка влада.

Пленум грађана Бугојна, где су данас такође одржани протести, вечерас ће се састати по други пут како би утврдили смернице за будуће деловање незадовољних грађана.

Грађани су мирно протестовали и у Живиницама, Калесији, Какњу, Цазину.

У Бихаћу већ трећи дан нема протеста, пошто је премијер Унско-санског кантона Хамдија Липовача поднео оставку уз услов да демонстрације престану.

Неформална група "Босанско пролеће" дала је рок скупштинским посланицима да до наредне среде предложе новог мандатара, а у припреми је и јавна трибина на којој ће и грађани изнети своје захтеве.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво