Читај ми!

Цар Душан смета Албанцима у Скопљу

Новооткривени споменик цару Душану у Скопљу изазвао негодовање међу македонским Албанцима. Цар Душан је "окупатор западног Балкана" који нема шта да тражи у Скопљу, сматра невладина организација Албанаца "Пробуди се". У току ноћи оштећен споменик.

Подизање споменика цару Душану у главном граду Македоније засметало је припадницима албанске заједнице у овој земљи. Невладина организација "Пробуди се" која окупља грађане албанске националности реаговала је након што су власти поставиле споменик средњовековног српског владара у центру Скопља.

Душан је крунисан за српског цара 1346. године у Скопљу, и један је од највећих српских владара. Међутим, организација "Пробуди се" сматра да је цар Душан "окупатор западног Балкана" који нема шта да тражи у престоници Македоније.

"Подизање споменика српском окупатору говори о кризи идентитета или о србофилији оних који су га ту ставили", наводи се у саопштењу ове организације.

Кип је постављен почетком децембра на новом "Мосту цивилизација" у центру Скопља, у склопу Владиног пројекта реновирање главног града названог "Скоље 2014". Спада међу тридесетак статуа које представљају историјске личности из региона, од античких времена до Средњег века.

Споменик је за тамошње Албанце неприхватљив, те су се окупили преко друштвених мрежа и у петак увече покушали да га разбију, а на данашњем протесту да га увију у црно у чему их је спречила полиција.  

Организација "Пробуди се" наводи да споменик Душану, чију је изградњу платила македонска влада, а наручили га бивши лидери скопске општине Центар, потврђује антиалбански карактер пројекта "Скопље 2014".

"Након овога можемо да разговарамо коме служи ово што је Влада иницирала постављивање споменика српског владара, који се, ако не код Македонаца, већ код Албанаца, схвата као владалац који је силом принудио католичке Албанце да постану Срби и православни", рекао је Африм Гасхи из те организације. 

Српске партије у Македонији одмах су од полиције затражиле да пронађе починиоце. Синоћни вандализам на Мосту цивилизација тумаче као међуцивилизацијску разлику. Подсећају да ће поред споменика Цару Душану ту бити и кипови других историјских личности.

"Оставили смо да сваки народ одабере своје хероје. Они су изабрали њихове, а људи обично кажу - бираш хероје онакве какав си ти", каже Иван Стоиљковић из странке ДПСМ. 

Бојан Поповић из странке СНС истиче да је овакав поступак недозвољив у демократској земљи за какву се Македонија декларише.

У Скопљу су због овог инцидента појачали полицијску заштиту, а  Мост цивилизација био је затворен за посетиоце и чувала га је специјална полицијска јединица. Како је најављено, споменик ће бити поправљен у најкраћем року.

У октобру је нови председник општине Центар Андреј Зерновски пристао на подизање споменика славним Албанцима на територији општине како би смањио напетости између Македонаца и албанске мањине.

Градоначелник који је дошао на власт пре шест месеци изјавио је како неће спречавати постављање три споменика Албанцима упркос чињеници да се уопштено противи наставку рада на пројекту "Скопље 2014".

Међутим, кипови албанског писца Пјетра Богданија, католичког свештена Јосифа Багерија и министра у првој македонској влади Неџата Аголија још нису постављени на своја постоља, иако су она већ подигнута.

На мосту изнад Вардара постављан је споменик и краљевићу Марку, поред цара Душана, на самом улазу зграде Врховног суда и Археолошког музеја Македоније.

Број коментара 113

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи