Читај ми!

Младен Налетић Тута стигао у Хрватску

Ратни командант Кажњениче јединице Хрватског већа одбране Младен Налетић Тута стигао у Хрватску након пуштања из италијанског затвора. Налетић у Риму служио казну на коју га је Хашки трибунал осудио због ратних злочина над Бошњацима.

Младен Налетилић Тута, ратни командант Кажњеничке јединице Хрватског већа одбране, паравојне структуре Хрвата у БиХ, вечерас је стигао у Хрватску након што је пушен из италијанског затвора. Налетић је служио казну на коју га Хашки трибунал осудио због ратних злочина над Бошњацима током рата у БиХ.

Како су известили локални медији, на сплитском аеродрому, где је стигао редовном авионском линијом из Рима, дочекали су га чланови фамилије, саборци и пријатељи, а Налетилић се уздржао од било каквих коментара за медије.

Младена Налетилића Туту и његовог заменика Динка Мартиновића Штелу, Хашки трибунал осудио је на 20 односно 18 година затвора због злочина против човечности, кршења ратног права и обичаја и тешких повреда Женевских конвенција против Бошњака на подручју Мостара и Јабланице од априла 1993. године до јануара 1994. године.

Туту је Хашки суд 2003. године прогласио кривим, а у затвор у Риму на даље одслужење казне пребачен је 2008. године.

Пет година затвора пре данашњег пуштања због здравствених разлога, Налетилић је одслужио у римском затвору Ребибиа. Након пуштања, протеран је из Италије и враћен у Хрватску.

Налетилић је одслужио две трећине досуђене казне, а Хашки суд уобичајено пушта на слободу своје осуђенике након што толико одслуже.

Италијанске власти објавиле су да је Налетилић ослобођен даљег издржавања казне због лошег здравља.

Динко Мартиновић Штела који је осуђен кад и Налетилић из италијанског затвора пуштен је прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво