Ухапшен "мозак" убиства у Македонији

Шукри Алија, један од највећих идеолога радикалног ислама на Балкану, са Косова изручен Македонији. Сумња се да је Алија био главни идеолог петоструког убиства код Смиљковског језера и организатор протеста после хапшења осумњичених.

Косовска полиција ухапсила је и предала Македонији Шукри Алија, једног од највећих приврженика и идеолога радикалног ислама у региону, који је у Скопљу осуђен на трогодишњу казну затвора за насиље над имамом Исламске верске заједнице. Македонски медији наводе да је он био "мозак" петоструког убиства код Смиљковског језера у априлу ове године.

МУП Македоније саопштио je да се "не искључује његов утицај на ухапшене особе које су осумњичене за умешаност у петоструко убиство код Смиљковског језера на Велики петак ове године".

Портпарол МУП-а Иво Котевски рекао је, на конференцији за новинаре у Скопљу, да се Алија појављује као иницијатор нереда организованих након операције "Монструм" за хапшење умешаних у убиство четворице младића и једно старијег мушкарца.

"Проверава се његова евентуална повезаност и улога у томе, имајући у виду чињеницу да, према оперативним сазнањима, фигурира као један од главних идеолога и ментора следбеника радикалног ислама у Македонији", рекао је Котевски.

Алија је пребачен у истражни затвор у Скопљу на издржавање трогодишње казне затвора за насиље и малтретирање имама из Исламске верске заједнице Македоније 2005. године, када је покушао преврат у муслиманској заједници у Скопљу.

Алија је осумњичен и за нека друга кривичне дела.

Он је својевремено био ухваћен и са великом количином експлозива у Дебру, а полиција има основане сумње да је учествовао и у убиству таксисте код села Визбегово.

Шукри Алија је ухапшен на Косову по расписаној македонској потерници. Рођен је у јужној српској покрајини, али има македонско држављанство.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 06. јул 2014, 18:59) - Esad [нерегистровани]

istina

Svako ima pravo na protest da izrazi svoje nezadovoljstvo ali kada su ubijena petorica mladica maturanata kod Smiljkovskog jezera u blizini Skopljs na svirep i podmukao nacin niko od Alabanaca nisu ustali na proteste.Tada su trebali masovno da izadju iAlbanci i zajedno sa Makedoncima da protestvuju protiv teskog i monstruoznog zlocina i svirepog ubistva nad neduzne mladice Makedonske nacionalnosti koji su bili pored jezera ne sluteci da ce biti likvidirani.Tako se3 draga braco pravi demokratija i stvara suzivot ane radikalnim protestima zbog presude licima koja su izvrsila to delo.