Читај ми!

Пожар не прети Хиландару

Православни манастири на Светој гори нису угрожени великим пожаром који букти од јуче. Евакуисан део становника Уранополиса, луке на том полуострву. Гашење пожара отежава јак ветар. Српски ватрогасци кренули на Хиландар.

22.47 - Ватрогасци из Србије, њих 49 кренуло је из Ниша на Хиландар, где ће помагати у гашењу пожара. Они би на терен захваћен пожаром требало да стигну сутра у подне.

18.48 - Србија ће упутити у Грчку ватрогасце и ватрогасне камионе који ће помоћи у гашењу пожара на Светој гори, рекао премијер Ивица Дачић.

9.40 - Ниједан од двадесетак православних манастира на Светој гори није угрожен, јер се "ватра усмерила ка оближњој шуми код Уранополиса", кажу ватрогасци, преноси Бета.

Велики шумски пожар на Светој гори, на северу Грчке, приморао је власти да делимично евакуишу становнике туристичког места и пристанишне луке Уранополис.

Грчки ватрогасци потврдили су РТС-у да пожар још није локализован и да га, осим ватрогасним возилима у неприступачним планинским пределима гаси пет авиона и два хеликоптера, 25 возила са 60 ватрогасаца, а гашење пожара отежава јак ветар.

Међутим, област у којој је избио пожар је на супротној, западној обали полуострва, и удаљен је више од пет километара од Хиландара.

Према тврдњама ватрогасаца, ниједан од двадесетак православних манастира на Светој гори није угрожен, јер се "ватра усмерила ка оближњој шуми код Уранополиса", преноси агенција Бета.

У помоћ грчким ватрогасцима, на Хиландар је вечерас из Ниша кренула група од 49 ватрогасаца из свих крајева Србије. Они би на терен захваћен пожаром требало да стигну сутра у подне, рекао је за РТС Горан Николић, начелник ватрогасно спасилачких јединаца Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Реч о ватрогасцима из Ужица, Јагодине, Сремске Митровице, Смедерева и Ниша и екипе су опремљене са 10 ватрогасних и теренских возила.

Премијер Ивица Дачић рекао је раније да ће Србија упутити у Грчку ватрогасце и ватрогасне камионе који ће помоћи у гашењу пожара.

Пожар је избио јуче, а, како наводе власти, неколико кућа је оштећено, пренела је агенција АП.

Иначе, у Грчкој букти неколико пожара, од којих је најјачи на југу, на Пелопонезу где је изгорело 1.500 хектара шуме и имања и велики број грла стоке.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 10. авг 2012, 03:27) - iz NJujorka [нерегистровани]

Bravo za vatrogasce iz Nisa

Hvala Nisu sto su tako brzo reagovali i zaputili se da pomognu u gasenju pozara na Svetoj gori; Kakav
divan gest.

(петак, 10. авг 2012, 00:52) - anonymous [нерегистровани]

ko moze da zna....

Mnogi nemaju predstavu da su neki propisi obavezni i u vanrednim situacijama....

(четвртак, 09. авг 2012, 13:03) - mp [нерегистровани]

moramo se pridruziti gasenju

Pridruzujem se. Nasa vlada mora odmah da posalje pomoc; Nase najvece svetinje su u HIlandaru. Nemojte da spavate.

(четвртак, 09. авг 2012, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

Po drugi put

Ne dajmo Hilandar, uključimo se u akciju gašenja.

(четвртак, 09. авг 2012, 10:24) - Давид [нерегистровани]

@anonymous irenus

А како мислиш да шаљемо у помоћ људство и материјал преко 2 границе, ако нам домицилне државе не дају адекватне дозволе за прелет и пренос? Испеци, размисли, па онда пиши, овако делујеш неозбиљно...

(четвртак, 09. авг 2012, 09:47) - anonymous irenus [нерегистровани]

umesto da gase pozar oni se ponudjuju! i cekaju odgovor!

nije mi jasno samo zasto nasi nude pomoc a nista ne preduzimaju..pa Hilandar je nas...nema sta da se nudi nego odmah da se gasi...Boze, Boze oprosti im neznaju sta rade!