Контрамитинг у Скопљу

Око 250 тинејџера учествовало на антиалбанским демонстрацијама испред зграде македонске владе. Сниматељ РТС-а нападнут, али није повређен. Демонстрати бацали флаше и каменице на полицију и узвикивали увредљиве пароле.

15.02 - Протест Македонаца у Скопљу завршен. Око 250 демонстраната разишло се у градском парку. 

14.45 - Демонстранти насрнули на сниматеља РТС-а, који је, срећом, прошао без повреда. 

На антиалбанским демонстрацијама у центру Скопља окупило се око 250 млaђих особа. Иако су организатори најављивали да ће протест бити миран, демонстранти на полицију бацали флаше и каменице.

Пошто су се окупили испред зграде македонске владе, демонстранти су се поделили на две групе, од којих се једна упутила ка градском парку, док је друга остала испред зграде владе.

Незадовољни због јучерашњег масовног скупа Албанаца у главном граду Македоније, демонстранти су тражили осуду за убице које су на Железарским језерима прошлог месеца убиле четири младића и средовечног рибара.

Они су узвикивали "Чиста Македонија" и "Полиција је Шиптарска", као и друге сличне пароле.

Демонстранти испред зграде владе били су прекрили своја лица мајицама и нису дозвољавали медијима да им приђу.

Огорчени, због, како тврде, заштите убица били су прилично агресивни према полицајцима који су обезбеђивали зграду владе, али и према медијским екипама. Насрнули су на сниматеља РТС-а, као и на фоторепортерку једне скопске новине, јер су им пришли превише близу.

Протест је организован као одговор на демонстрације Албанаца, који су негодовали због наводних политичких хапшења, када је током акције "Монструм" ухапшено 12 Албанаца.

Политички аналитичар др Тони Науновски каже да данашњи скуп није био тако бројан у односу на јучерашњи протест Албанаца, јер је данашњи протест био неорганизован и спонтан.

Командир скопске полиције рекао је за РТС да у јучерашњим протестима није поврећен један, како су медији известили, него чак 20 полицајаца.

За данас поподне је био планиран још један протест Албанаца, али је, после позива Исламске верске заједнице, отказан.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 13. мај 2012, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Za Makedonce!

Samo neka izdrze do kraja i neka ne upadnu u sukobe.

(субота, 12. мај 2012, 17:48) - Anonymous [нерегистровани]

Pozdrav Makedonijo

Podrska za Makedonske gradjane!!!