Читај ми!

Нови докази за Добровољачку

МУП Републике Српске прикупио нове доказе о случају "Добровољачка". По закону, истрага би требало да буде обновљена, каже члан тима МУП-а РС за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак.

Представници МУП-а Републике Српске прикупили су нове доказе о случају "Добровољачка улица" и за десетак дана послаће их тужиоцу Џуду Роману, који је у јануару обуставио истрагу у том предмету.

Члан тима МУП-а РС за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак изјавио је да су нови докази о злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву прикупљени после обустављања истраге и да ће, уз те нове доказе, истрага морати да буде обновљена, у складу са законом.

Како је пренео Глас Српске, Тушевљак је објаснио да су се тиму за ратне злочине МУП-а РС јавили сведоци са новим доказима и сведочењима, који до сада нису давали изјаве, али су се на то одлучили кад је тужилац Романо обуставио истрагу.

"Према члану 224, став 3, ЗКП-а, кад год се дође до нових доказа и чињеница, тужилац аутоматски обнавља истрагу", додао је Тушевљак.

Осврћући се на предмет "Тузланска колона", у којем је страни тужилац Дејвид Швендимен обуставио истрагу још децембра 2009. године, Тушевљак је рекао да је пре две године поднета притужба на ту одлуку, али да се тужилац још није изјаснио.

"Хашки трибунал на тај предмет ставио је ознаку А, што значи да постоји довољно доказа на основу којих се истог дана може подићи оптужница. Преседан је, и први пут у БиХ, да се у предмету са том ознаком донесе Наредба о обустављању истраге. То значи да правосуђе БиХ обара доказе и одлуке Хашког трибунала, али то се никад није десило кад је реч о злочинима над несрбима", приметио је Тушевљак.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи