Читај ми!

Пао кров Скендерије

Урушио се кров Ледене дворане Скендерија у Сарајеву. Подгорица затражила помоћ НАТО. Око 50 путника од петка увече блокирано у возу код Колашина. Преминуо један путник највероватније од срчаног удара. Заглавило се и возило за чишћење снега. Бура носила и кровове с кућа у Ријеци.

Од тежине снежног покривача у Сарајеву се урушио кров Ледене дворане Скендерија, јавља интернет портал Сарајево-икс. У тренутку урушавања кровне конструкције у дворани није било никога и нема повређених.

Тренутак када се кров срушио одјекнуо је Скендеријом као бомба. Од силине удара на радњама су попуцали стаклени излози, а роба је излетела напоље.

Материјална штета је огромна, а на појединим местима је пропао и под и пао у гаражу. Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Ирфан Нефић рекао је да нема повређених ни погинулих.

Иначе, снежне падавине у Босни и Херцеговини не престају ни овог викенда, иако је интензитет падавина осетно слабији. Најхладније је било на Купресу где је температура јутрoс износила минус 15 степени.

Снег и даље непрекидно пада у централним и северним деловима Црне Горе. Подгорица је затражила помоћ НАТО-а за отклањање последица снежног невремена.

Стао је и градски и међуградски саобраћај, а два локална воза су блокирана. Замрзнуте су цене горива док траје ванредно стање.

Локални воз са око 50 путника, који је због снега био заустављен код Колашина, накратко је јутрос деблокиран и кренуо ка Подгорици, али му је нова лавина поново затворила пут, код Крушевачког потока.

Један 55-годишњи путник из затрпаног воза умро је синоћ, највероватније од срчаног удара, потврдио је директор Управе полиције Божидар Вуксановић, преносе Вијести. To је четврта жртва невремена у Црној Гори.

Путници остају без намирница, које ће им тек ујутру бити достављене хеликоптером.

У лавинама се заглавило и возило које је кренуо да ослободи путнике у близини станице Требјешница.

Помоћ креће и из Бијелог Поља, а Србија је као испомоћ дала локомотиву која ће покушати да се пробије до воза.

Претходно су припадници специјалне полицијске јединице допремили храну и пиће путницима, који су у возу од петка вече. Путници су на топлом, јер у возу ради грејање.

Екипе Железнице Црне Горе уклањају нове снежне наносе са пруге на релацији Требјешница-Лутово, након чега би воз требало поново да крене ка Подгорици.

Локални воз, који саобраћа на прузи Подгорица-Бар, блокиран је код Вирпазара, због велике количине снега на прузи. 

Због снежних лавина на барској прузи ни данас возови не иду из Србије за Црну Гору.

Нови снег у Подгорици који од јутрос интензивно пада прети да потпуно угрози живот у главном граду Црне Горе.

Снег је био погубан и за кров једног погона индустрије меса у Никшићу, а иста судбина задесила је и Клинику за дерматовенерологију Клиничког центра Подгорица.

Под теретом снега пало је стабло које је срушило кров па је деветоро пацијената евакуисано. Превентивно су евакуисани пацијенти и Клиника за неурологију и оториноларигологију и максилофацијалну хирургију.

Настава на Универзитету Црне Горе, која је требало да буде настављена сутра, одложена је за 20. фебруар, због временских неприлика.

Снег висок око 70 центиметара је сада расквашен па прети крововима зграда. Саобраћај у Подгорици је, такорећи, сасвим стао, а у неким деловима града није било електричне струје.

Највише снега има на Жабљаку, 230 центиметара, двадесетак центиметара мање од рекорда у том граду, у зиму 2005. године.

У већини градова Црне Горе, висина снега достиже или је већ престигла метар висине.

У Црној Гори од синоћ је на снази ванредно стање које је уведено, како је образложено, због тога што се очекује ново погоршање временских прилика.

Црногорски премијер Игор Лукшић донео је наредбу о обавези Управе полиције да формира координациони тим који би допринео ефикаснијем спровођењу мера ванредног стања, у циљу успешније борбе са последицама снежног невремена.

Чишћењу снега са подгоричких саобраћајница и прилаза важним установама данас су се, поред надлежних служби, непосредно укључили и Игор Лукшић, посланици, али и навијачи "Будућности".

У Хрватској, на Дунаву код Вуковара, два мађарска ледоломца почела су ломљене санти леда. Они ће и наредних дана разбијати лед пловећи од Вуковара преко Даљске кривине до ушћа Драве у Дунав и назад.

На Јадрану нови проблеми због хладноће и снега. Острва Лошињ, Уније и Сушак у Далмацији била су данас без струје, а бура је носила и кровове с кућа у околини Ријеке и самом граду.

Снежни покривач још ће се повећати у целој унутрашњости, а снега би крајем дана могло да буде и у Конавлима.

У Словенији су се и данас задржале ниске температуре, између минус шест и минус девет степени, а снег пада у целој земљи. Најнижа температура је била на Кредарици - минус 19, а највиша у Порторожу - нула степени.