Читај ми!

Ванредно стање у Црној Гори

Нови снег паралисао Црну Гору. Проглашено ванредно стање. Лавина блокирала воз са 50 путника код Требјешнице. Возови не иду из Србије за Црну Гору. Залеђена и Неретва. Нови снежни талас и бура у Хрватској.

Снежна мећава потпуно је блокирала Црну Гору. Савет за одбрану и безбедност прогласио је вечерас ванредно стање због временских непогода у тој земљи, а у Подгорици је чишћење снега радна обавеза.

Најтеже је на северу, где су због временских неприлика сва села данима завејана. Снег је створио нове проблеме у снабдевању струјом.

За саобраћај је од синоћ затворен подгорички аеродром, у прекиду је железнички, док је друмски саобраћај готово у потпуности блокиран.

Обустављен је железники саобраћај из Србије за Црну Гору због снежне лавине на делу барске пруге кроз Србију између Бродарева и Врбнице и због временских неприлика у Црној Гори.

Планирано је да први полазак воза из Београда за Бар буде сутра у 20.10 сати, саопштила је Железница Србије.

Локални воз који саобраћа на прузи Бијело Поље-Бар, са око 50 путника, блокиран је јутрос код Колашина, због лавине која се обрушила на део пруге између Требјешнице и Лутова.

Из Железнице Црне Горе саопштено је да екипе раде на терену како би се што пре отклониле последице лавине. Како се наводи у саопштењу, упућен је и други воз, који би требало да блокирану композицију довуче до Колашина.

Чланови Оперативног штаба за ванредне ситуације, помоћник министра унутрашњих послова за ванредне ситуације Зоран Беговић и пуковник Зоран Лазаревић из Генералштаба Војске Црне Горе завејани су у Баковића клисури, на путу Колашин-Мојковац.

Лазаревић је, у телефонској изјави подгоричким медијима, рекао да ће уклањање лавина који им је блокирао пут трајати читав дан.

Припадници специјалне полицијске јединице евакуисали су осам особа које су биле завејане у кањону Мораче, на путу Подгорица-Колашин. Евакуисана су чeтири радника "Црнагора-пута" и четири путника, који су били завејани у једном тунелу у кањону Морача.

Специјални тим Црвеног крста у Колашину спасио је четворочлану породицу на чији се аутомобил, у месту Баковића клисура, обрушила лавина. У аутомобилу су били мушкарац, жена и двоје деце. 

Шест држављана Србије, међу којима и троје деце, које је невреме затекло на црногорским друмовима код Мојковца безбедни су и смештени у локални ватрогасни дом, саопштио је црногорски Оперативни центар за ванредне ситуације.

Оперативни штаб за ванредне ситуације апелује на грађане Црне Горе да без преке потребе не крећу на пут и упозорава да је обавезна зимска опрема.

Метеролози су најавили су да ће нови циклон донети и до метар висине новог снега на подручју Никшића и Цетиња.

Кров једног погона никшићке фабрике намештаја "Јаворак" урушио се под теретом снега, а у несрећи није било повређених.

У Подгорици је јутрос измерена висина снега од 52 центиметра, чиме је изједначен досадашњи рекорд од када се мери висина снега у главном граду Црне Горе. 

Штаб за ванредне ситуације Подгорице прогласио је радну обавезу за запослене у градским предузећима, који треба да помогну у чишћењу снега који је достигао после подне рекордну висину од 62 центиметра.

Снежна лавина јутрос је затрпала три возила на путу Маврово-Дебар у северозападном делу Македоније, али су све путнике спасили полицајци.

Три аустријска хеликоптера и 20 војника снабдело је данас храном завејана места Босне и Херцеговине. Аустријска војска је помогла на захтев босанских власти, а у оквиру мисије Европске уније ЕУФОР.

Заледио се и горњи ток реке Неретве због ниских температура што је незапамћено у јабланичком крају.

Јабланичани су били изненађени, јер ни најстарији становници у том крају не памте да су видели залеђену Неретву.

На подручју општине Фоча током ноћи је пало до 40 центиметара новог снега који је поново отежао саобраћај, док су лавине прекинуле магистрални пут Добро Поље - Миљевина на истим местима као и протеклих дана.

Снег пада у централном и северозападном делу Хрватске. Снег, али и бура, која понегде дува брже од 100 километара на сат, изазвали су кашњења на железничким и аутобуским линијама. 

Бура и лед поновно су проузроковали кварове на електричним постројењима у северозападном делу Задарске жупаније па је око 6.000 становника остало без струје.

Нови снег пао је у Дубровнику, Сплиту, Шибенику, Метковићу, Плочама. Зимски услови проглашени се на путевима у Лици, Горском котару, Далмацији и Истри. Затворена је Личка магистрала између Удбине и Книна, а од Грачаца према Обровцу дозовољен је саобраћај само за путничке аутомобиле. 

У Сплиту покрећу процедуру за смену градоначелника Жељка Керума, јер град такорећи није функционисао због снега.

Касне аутобуси из Далмације, Истре, Кварнера и Славоније. Неке аутобуске линије према Далмацији и даље су отказане. Авиони лете редовно.

У Хрватској је трећина тока Дунава под ледом, многи теретни бродови су заробљени, а роба пропада.

Међутим, мештани подвелебитског дела Поседарје у Задарској жупанији извукли су и неку корист из временских неприлика, јер је јака бура из мора избацила сипе које мештани сакупљају за храну.

Синоћ, па онда и данас пре подне орканска бура из мора је избацивала на стотине килограма сипа, а начелник општине Ивица Јуричевић за Вечерњи лист изјавио је да је избачена и тона сипе коју ће на тањиру имати већина мештана.

Осим мештана Поседарја, сипу прикљупљају и људи из околних села, а неки су због сипе потегли и из Задра. Први сакупљачи које није спречила ни бура ни хладноћа ни ледана вода, скупљали су сипу с обале с мрежом на штапу, онда се улазило у плићак, а коначно се кренуло и с бродовима.

Мештани од 1956. не памте такав догађај, неколико дана раније море је на обалу избацило корњачу тешку 20 килограма, док је на обалу острва Пага, код места Колан, море због буре избацило преко пола тоне рибе.

У Бугарској се део Дунава потпуно заледио, први пут после 20 година, а земља на тој реци нема ниједан ледоломац. Пловидба је већ раније стала и у Аустрији, Мађарској, Хрватској, код нас и у Румунији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи