Сарајево - моноетнички или мултиетнички град

У Босни и Херцеговини, поново је покренуто питање положаја Срба и Хрвата у Сарајеву.

Невладина хрватска организација Кроација либертас, у писму високом представнику Мирославу Лајчаку, тражи да се заустави етничко чишћење мањинских народа.

У противном, како најављује, о положају Срба и Хрвата у том граду обавестиће европске и светске организације.

Огласио се и Хелсиншки комитет за људска права БиХ.

Председник Комитета Срђан Диздаревић каже да је Сарајево постало једнонационални град, у којем је политика етнчког чишћења, нажалост, успешно обављена.

Грађани Сарајева су преко 90 одсто припадници само једне нације - бошњачке, а Срби и Хрвати на одговорним позицијама у Сарајеву могу се набројати на прсте једне руке тврди Срђан Диздаревић из Хелсиншки комитет за људска права БиХ.

Истог мишљења су и представници српског народа, кажу у Сарајеву. Пре рата било је 150 000 а данас нема више од 25 000 Срба.

"Број Срба у Сарајеву је сведен на ниво статистичке грешке, што ће рећи да их практично нема",каже Милан Милидраг председник Црквене општине Сарајево.

Србе у Сарајеву додатно је узнемирило када су младићи бошњачке националности напали децу српске националности која су се са купања у Сарајеву враћала у Лукавицу.

У Сарајеву је број крштења у православним црквама занемарљив а годишње у црквама буде обављено једно венчање.

Ништа боље није ни са представницима хрватског народа.

Катедрале у Сарајеву су празне.

Жупници кажу да на недељној миси нема никога.

"Сарајево доиста јесте моноетнички град, а држи лекције свима у Босни и Херцеговини о мултикултуралности, о Босни и Херцеговини суживота. Међутим тамо, доиста, суживота нема",каже Миро Јовић из ХДЗ БиХ.

"Онда морате да дођете до тога да је на сцени један политички ислам који је у суштини политика коју спроводи ислам и уводи га у друштвену сферу на тај начин да етнички очисти један простор, један град који претендује да буде главни град једне сложене мултиетничке земље ", каже Милорад Додик премијер РС.

Власти у Сарајеву тврдње Срба и Хрвата називају паушалним и недобронамерним.

"Сарајево је и даље једна мултиетничка и мултикултурна и мултиконфесионална средина у којој је сигурно присутна равноправност свих народа у истом обиму", каже Чедомир Лукић, заменик премијера Владе Кантона Сарајево.

И док власти тврде да је Сарајево град отворен за грађане свих нација и националности представници Срба и Хрвата поручују да се Сарајево не може китити епитетом мултиетничности и наметати као пример другима јер је управо то град са највећим проблемом у Босни и Херцеговини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара